Редизайнът на Facebook

Айми Арчибонд, вицепрезидент Партньорства, Facebook

Марк Зукърбърг, основател и гл. изп. директор на Facebook на конференцията на разработчиците F8, Сан Хосе, Калифорния. 30 април 2019. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg Марк Зукърбърг, основател и гл. изп. директор на Facebook на конференцията на разработчиците F8, Сан Хосе, Калифорния. 30 април 2019. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg

Главният изпълнителен директор и основател на Facebook Марк Зукърбърг обяви пълна промяна на платформата с ориентация към групи и повече сигурност на съобщенията по време на конференцията F8 в Сан Хосе, Калифорния.

„Бъдещето е лично”, каза Зукърбърг.

По-голямата част от изявлението му бе посветено на ангажиментите на компанията към опазване на информацията на потребителите. Това включва споделяне в малки групи, вместо публично, опазване на сигурността на групите, опазване лично на съдържанието на Messenger и WhatsApp.

Промяната в приложението за iOS, Android ще бъде незабавна, а в десктоп версията за Mac и PC – до няколко месеца. Въвежда се end-to-end криптиране в съобщенията и други компании няма да имат достъп до съдържанието в тях.      

Facebook ще положи повече усилия за интеграцията на WhatsApp, Instagram и Messenger, което обаче увеличава стойността на данните, с които компанията разполага за потребителите си, защото получава по-пълна представа за тях.

Новият дизайн на Facebook предвижда групите да са винаги видими и включва персонализиран фийд за активността в тях. Сменя се и цветът – в бяло, вместо традиционното синьо.

Това са най-големите промени във Facebook от 5г, каза Зукърбърг.

Ъпгрейд получава и услугата за е-търговия на Facebook, Marketplace. Продавачите скоро ще могат да получават плащанията директно през платформата, включително и разходите за транспорт, обяви Facebook. Днес хората, които продават трябва да уредят транспорта на стоката извън Facebook, макар че могат да го направят и през Messenger.

PayPal ще обработва плащанията за покупки, направени директно в Marketplace, съобщи говорител на компанията. Това е същият партньор в плащанията в Instagram за покупки през приложението.

Facebook смята да наложи такса на продавачите, за да облекчи сделките.

"Още миналата година на F8 обяснихме на всички, че ще разгледаме много внимателно с кого си партнираме, понеже те имат достъп до различни начини на ползване на тези IP-та", каза Айми Арчибонд, вицепрезидент Партньорства, Facebook в интервю за Bloomberg.

"И обещахме да проверим наистина внимателно как използват тези IP-та и да се уверим, че ги използват по начина, по който хората очакват, които са се абонирали за тези приложения. И най-важното – да бъдат на нивото на очакванията на обществото".

Чуйте още от интервюто във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи