Международната търговска камара на Великобритания за Brexit

Майкъл Рейк, председател на Международната търговска камара на Великобритания

Туристи край парламента в Лондон. 9 април 2019. Photographer: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg Туристи край парламента в Лондон. 9 април 2019. Photographer: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Британският премиер Тереза Мей даде знак, че работи за компромис с вътрешнополитическите си врагове по митнически съюз след Brexit с ЕС, действие, което би могло да постави Лондон на пътя на още по-леката раздяла.

Мей чу призиви да подаде оставка от поддръжниците на Брекзит в собствената си Консервативна партия след като договори 6-месечно отлагане на излизането от блока.

След това рискува да възпламени още повече отношенията със съпартийците си като настоя, че е жизненоважно да работи с основната опозиционна Лейбъристка партия на социалиста Джереми Корбин за общ план за Brexit, дори това да е „неудобно”, съобщи Bloomberg.

„Всъщност има повече съгласие по отношение на Митническия съюз, отколкото се признава, когато се използва друг език”, каза премиерът в Камарата на представителите в четвъртък. „Искаме да получим ползите от митнически съюз – без мита, без проверки за произход и без квоти – докато провеждаме собствената си независима търговска политика”.

Лейбъристите, каза Мей, „казаха, че искат да имат думата в търговската политика”.

По-късно в четвъртък премиерът проведе кратка среща с Корбин в парламента. Мей разчита на преговорите с лейбъристите, за да събере мнозинство в парламента и да извади Великобритания от ЕС до 22 май. Това би избегнало провеждането на избори за европейски парламент в Лондон.

Мей обаче ядоса твърдите привърженици на Brexit в собствената си партия, които искаха да излязат още на 29 март, какъвто бе първоначалният план. Този срок бе удължен до 12 април преди месец, след като парламентът отхвърли споразумението за излизане, което Мей договори с ЕС.

Мей си осигури удължаване на срока до 31 октомври на срещата на върха на ЕС в Брюксел, завършила в ранните часове на четвъртък, 11 април. Отлагането и преговорите й с лейбъристите предизвикаха призивите да подаде оставка.

Консерваторът Бил Кеш попита я директно в парламента дали ще подаде оставка.

„Мисля, че знаете отговора”, отговори Мей.

Още по темата

Въпреки започващата Великденска ваканция на парламента, дискусиите между двете партии се очаква да продължат в близките дни. Офисът на Мей обяви в изявление,че министрите се очаква да се видят с колегите си от Лейбъристката партия в петък.

Корбин иска Великобритания да остане в постоянен митнически съюз с ЕС и да има думата в определянето на европейската търговска политика.

Мей неколкократно изключи митнически съюз, защото това според нея би попречило на Великобритания да сключва договори с други страни по света, извън Европа.

„Засега изглежда има възможност парламентът да приеме сделката на премиера, да излезем много бързо. Това би означавало 5г преходно споразумение, в който период да останем в Митническия съюз и единния пазар”, каза Майкъл Рейк, председател на Международната търговска камара на Великобритания.

„Бизнесът би искал Великобритания да остане в ЕС, очевидно алтернативата, която бе обсъдена е леко различна – да останем в Митническия съюз постоянно. Това би било за предпочитане от бизнес гледна точка. Защото ще ни позволи да продължим с търговските договори, които си имаме, не само с ЕС, който е 45% от търговията ни, но и с тези други страни, с които търгуваме на база европейски договори.

И общият обем на тези договори е 2/3 от общата ни търговия. И е много ясно, че няма да имаме такива сделки, какви ЕС има. Например с Япония, Канада, Южна Корея и други страни като в момента”.

Чуйте интервюто на Майкъл Рейк, председател на Международната търговска камара на Великобритания предтавя мнението на бизнеса за поредното отлагане на Brexit, очакванията за действията на правителството и европейската банкова система за Анна Едуардс и Мат Милър от Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Анализи