Какво означава последното удължаване на Brexit

Браунуин Мадокс, директор на Institute of Government

Стив Брей, анти-Brexit активист пред сградата на парламента в Лондон. 11 април 2019. hotographer: Simon Dawson/Bloomberg Стив Брей, анти-Brexit активист пред сградата на парламента в Лондон. 11 април 2019. hotographer: Simon Dawson/Bloomberg

Шест месеца остават до Brexit, след като ЕС удължи срока за Великобритания да напусне общността до 31 октомври.

Някои британски депутати подозират, че Тереза Мей ще удължи парламентарната сесия до този срок, за да не се налага да предоговаря споразумението със северноирландската Демократична юнионистка партия, съобщава Bloomberg.

„Изглежда, че правителството планира нови конституционни маневри”, каза опозиционният депутат от Лейбъристката партия Крис Брайънт в интервю в четвъртък, след като Мей отказа да потвърди кога приключва сегашната сесия на парламента.

„Явно се надяват да запазят подкрепата на северноирландските юнионисти”.

Удължаването на парламентарната сесия до 31 октомври би било рекорд в мирно време според Брайънт. Така правителството няма да остави време на опозицията, защото тя има само 20 дни за дебати на сесия и вече ги е изразходвала, каза той.

10-те депутати на Демократическата юнионистка партия, крепящи мнозинството на правителството на Мей чрез споразумението за доверие, което трябва да продължи да действа „по време на сесията на парламента”, отказаха да гласуват за сделката на премиера.

Ако бъде включена в речта на кралицата при откриването на новата парламентарна сесия, няма гаранция, че ще продължат да подкрепят Мей.

Още по темата

Британската конституция е много гъвкава, каза Браунуин Мадокс, директор на Institute of Government в интервю за Bloomberg.

"Тук имаме политическа криза, която може да доведе до социална и икономическа криза. Но нямаме конституционна криза. Механизмът парламентът да оспорва решенията на правителството и двете да се противопоставят – това е заложено. И това е британската версия на баланса на силите от американската конституция. Парламентът може непрекъснато да оспорва решенията на изпълнителната власт", каза Мадокс.

"И това е ставало много пъти в историята. Така че няма да кажа, че системата е повредена".

Чуйте интервюто на Браунуин Мадокс за Франсин Лакуа и Том Кийни от Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Анализи