Морската индустрия е много устойчива

Есбен Полсън, председател на Международната морска камара

Баржа с контейнери под моста Еразъм, Ротердам, Холандия. 22 март 2019. Photographer: Yuriko Nakao/Bloomberg Баржа с контейнери под моста Еразъм, Ротердам, Холандия. 22 март 2019. Photographer: Yuriko Nakao/Bloomberg

Индустрията на морския транспорт среща предизвикателства на много фронтове, но остава много устойчива, каза Есбен Полсън, председател на Международната морска камара в интервю за Bloomberg.

"На регулаторния фронт имаме изпълнение на Конвенцията за баластните води, имаме дългосрочен ангажимент да намалим въглеродните емисии и през януари 2020 горивото ще трябва да бъде с 0,5% съдържание на серен оксид, при сегашни 3,5%. Това, заедно с многобройните предизвикателства в областта на търговията, определено ни дава работа. Но морската индустрия е много устойчива. И съм оптимист, че както сме показвали през вековете, ще се справим по най-добрия начин".

След затварянето на мините на Vale Полсън очаква търсенето на кораби над 180000 БРТ за насипни товари да се възстанови към средата на годината, където според него Китай е също важен фактор.

Новите регулации на Международната морска организация /IMO/ за намаляване до 0,5% на съдържанието на серен окис в горивото ще се отрази на разходите на собствениците на контейнеровози, каза още Полсън. По въпроса Сьорен Тофт от Maersk каза, че ще прехвърлят разходите по изпълнението на правилата на клиентите.

Още по темата

Чуйте интервюто на Есбен Полсън, председател на Международната морска камара за предизвикателствата пред международната индустрия на морския транспорт, новите еконорми на  и отражението на търговските войни.

Последни новини
Още от Анализи