Maersk разширява портфейла от услуги

Сьорен Тофт, изпълнителен член на борда, изпълнителен вицепрезидент и главен оперативен директор на Moller-Maersk

Контейнеровоз на Moller-Maersk във Феликсстоу, Великобритания. 5 септември 2018. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Контейнеровоз на Moller-Maersk във Феликсстоу, Великобритания. 5 септември 2018. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Петият най-голям оператор на контейнерни превози в света, Maersk обяви консервативни очаквания за ръста на търговията на фона на търговските напрежения.

„Прогнозираме между 1 и 3%. И сами вземаме мерки, за да сме дисциплинирани към ръста и сме насочени към собствената си трансформация”, каза оперативният директор Тофт.

"Така че не само предлагаме основни транспортни решения, но широк набор от логистични услуги на клиентите си".

Още по темата

Според Тофт потенциален ръст има в страните от ЮИ Азия. "Не непременно ръст от Китай, а и от тези страни, защото те стават все по-конкурентни. Определено очакваме и се надяваме да видим по-добро оттласкване в Латинска Америка след някои правителствени промени и особено в Бразилия. И цената на петрола, която е по-висока и стабилна и затова очакваме добър ръст в Африка".

Чуйте интервюто на Тофт за прогнозата му глобалното възстановяване, свръхкапацитета, директивата за ограничаване на емисиите и разширението на портфейла от услуги в логистични и дигитални продукти.

Емисиите на автомобилите, корабите и самолетите растат, показват данните от ЕК, публикувани във вторник, 9 април 2019 и транспортната индустрия влиза във фокуса на вниманието за по-големи ограничения.

Транспортът е единственият сектор, който не осигури 22% спад в емисиите въглероден диоксид от 1990, съобщи ЕС. Замърсяването от доставката на енергия например е намаляло с 32% за този период, най-голям спад.

Още по темата

„В транспортния сектор енергийното потребление и емисиите намаляха между 2007 и 2013, но сега отново се връщат на нивата от 2005”, казва Комисията.

„Положителният ефект от енергийната ефективност бе компенсиран от засилената транспортна дейност и ниските нива на експлоатация на сухопътния транспорт”.

Mette Maersk, един от най-големите кораби на компанията пое в края на март на път от Ротердам за Китай, задвижван от гориво с 20% примеси на биогориво от второ поколение, произведено от растителни отпадъци. Този продукт може да спести на околната среда 1,5 милиона килограма въглероден диоксид или емисиите на 200 домакинства за година.

„Този проект с биогориво е първата конкретна стъпка в усилията ни да постигнем целта си на въглеродна неутралност”, каза главният оперативен директор Сьорен Тофт в интервю от Копенхаген, цитирано от Bloomberg.

Контейнеровозът Мадрид на Maersk във Феликсстоу, Великобритания. 22 август 2017. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg.

Последни новини
Още от Анализи