Гон обяви във видеозапис, че е невинен

Карлос Гон, екс-председател и директор на Renault-Nissan-Mitsubishi

Видеозаписът на Карлос Гон, екс-председател и директор на Renault-Nissan-Mitsubishi на пресконференция в Клуба на чуждестранните журналисти. Токио, 9 април 2019. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg Видеозаписът на Карлос Гон, екс-председател и директор на Renault-Nissan-Mitsubishi на пресконференция в Клуба на чуждестранните журналисти. Токио, 9 април 2019. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Арестуваният бивш шеф на Renault-Nissan-Mitsubishi Карлос Гон обвини висши мениджъри в Nissan в заговор за арестите му и изключването му от алианса във 8-чинутно видео, разпространено на 9 април 2019.

В записа, направени преди последния му арест на 4 април Гон каза, че:

  1. Е невинен;
  2. Е жертва на конспирация;
  3. Обича Япония и Nissan.

„Ако гледате днес това видео, значи не съм успял да направя пресконференцията, която планирах на 11 април”, започна Гон.

Гон не назова имената на хора в Nissan, според него организирали обвиненията срещу него. Първоначално бил решил да ги съобщи, но адвокатите му го спрели заради чувствителната ситуация, в която се намира.

В края на записа Гон изразява надеждата си за справедлив процес и оневиняване.

Вижте видеозаписа.

По-долу следва пълния текст.

"Ако гледате днес това видео, значи не съм успял да направя пресконференцията, която планирах на 11 април.

Но искам да ви кажа основната част от посланието ми за 11 април. И да отговоря на многобройните въпроси.

Първо – аз съм невинен.

Не е ново, чували сте го от мен през януари и днес го повтарям.

Невинен съм по всички обвинения, които са ми предявени.

И съм невинен по всички обвинения, които се повдигнаха около тези обвинения. Които всички са пристрастни, извадени са от контекста, изопачени, за да опишат алчен диктатор.

Но да говорим за обвиненията.

Да говорим за Shinsei Bank и за компенсацията, която платихме на Ал-Джуфали. Оставам на същата позиция. Прекарах 109 дни в затвора, защото винаги съм поддържал тази позиция. Че съм невинен по всички обвинения.

Второто послание е, че обичам Япония и Nissan.

Никой не живее 20г. в една страна, никой не работи 20г в ръководството на компания, без любов и привързаност. Особено след като тези години бяха белязани с толкова много постижения и резултати.

Дойдох в Япония през 1999 не по сметка. Дойдох през 1999, защото бях пленен от страната. И от предизвикателството да съживя Nissan.

Добре знаете, че от самото начало посветих кариерата си на успеха на спасителния план на Nissan и благодарение на упорития труд на стотици хиляди хора, които работят в Nissan и особено на японците, които работят там, успяхме.

Любовта ми към Япония и Nissan остава непокътната и до днес, въпреки всичко, през което минах. Искам да знаете, че съм убеден в това.

Направихме много неща в Nissan, с които се гордея. Допринесохме и за икономиката на Япония и развитието на управлението в Япония. Всичко това ще остане като прекрасни спомени и постижения, които въпреки последните месеци ще накарат хората да се връщат към тях с повече справедливост и обективност.

Трето – това е конспирация. Не става дума за конкретни събития, не за алчност и не за диктатура, а за заговор, за конспирация, за засада. За това говорим.

Защо ли? Става защото първо имаше страх, че следващата стъпка в сливането би заплашила по някакъв начин някои хора. Или евентуално би заплашила автономията на Nissan.

Която впрочем никога не е била заплашвана в последните 19г., когато бе създадено обединението. Бях най-големия защитник на автономията на Nissan и дадох да се разбере, че каквото и да става в бъдеще, това ще продължи.

Но тази автономия трябва да бъде основана на резултати.

Никой не получава автономия заради самата автономия.

Хората получават автономия, защото могат да са по-резултатни и тогава дойде страхът.

Защото резултатите на Nissan не са добри. Защото те доста се влошиха.

Три предупреждения за печалбата за няколко години, много скандали, и не фактът, че на фирмено ниво стават лоши неща, а фактът, че когато реагирате на лошите неща, които стават във фирмата, трябва да ви се има доверие. А в този случай и много други случаи не ви вярват, защото компанията казва, че е оправила проблемите, а това не е така.

Тук имаме проблем със сегашното ръководство на компанията.

Тези хора са известни. Имам голямо уважение към служителите на Nissan. Тук говоря за няколко мениджъри, които очевидно от собствен интерес и заради собствените си егоистични страхове създават много объркване.

Имената ли? Знаете ги. Говорим за хора, които играят много мръсна игра в това, което се случва.

Но се надявам фактите да излязат на бял свят.

В края на краищата, след целия този период, аз страдам не само заради делото, но и затова кой се грижи за Nissan? Кой се грижи за бранда? Кой защитава корпоративната стойност? Кой защитава интереса на акционерите?

Ако погледнете към  спада на акцията, към абсолютно посредственото представяне на компанията, където хората гордо казват, че няма да направят това или онова, но същевременно не ви казват какво ще направят. Каква е визията им за бъдещето? Каква е визията им за подобряване на резултатите на Nissan? Каква е визията им за разширение на обединението в бъдеще?

Това става много тъжно. И очевидно на човек като мен е болно. След като посветих 19-20 години да правя точно обратното – да създавам корпоративна стойност, да правя бранда по-силен, сега да виждам неточностите и липсата на внимание е наистина много трудно.

Тревожа се.

Тревожа се, защото резултатите на Nissan спадат.

Тревожа се и защото няма визия за обединението.

Честно казано, да седиш на масата и да се съгласяваш, това не е визия за една толкова конкурентна индустрия като автомобилната.

Трябва да покажеш бъдещето. Да покажеш ролята ни в бъдещето.

Трябва да покажеш, че от време на време лидерството е правене на доброто за компанията, а не за това, за което успееш да се договориш.

Това не диктатура. Това е лидерство. Това се прави в много компании.

И за хората, които казват, че има само 2 възможности – консенсус или диктатура, те просто не знаят какво е лидерство.

И това е тъжно да се види начело на толкова сложна и голяма организация като алианса или Nissan.

Накрая бих искал да изразя голямата си надежда за справедлив процес.

Имам привилегията да разполагам с трима компетентни адвокати зад мен, които ще ме защитават. Но те не споделят с мен голяма част от смирението и очакванията за справедлив процес.

Не съм адвокат, не съм компетентен по този въпрос и ще оставя на тях да ви обяснят какви са специфичните условия, които са нужни за осигуряване на справедлив процес, от който се надявам да бъда оправдан.

Благодаря за вниманието и се извинявам, че не мога да споделя повече с вас и да отговоря на многобройните въпроси, които имате. Но се надявам някой ден и това да стане".

Последни новини
Още от Анализи