Риад се води от инвентарите

Халид Ал Фалих, министър на петрола на Саудитска Арабия

Халид Ал Фалих, министър на петрола на Саудитска Арабия в Рас Ал-Хаир, Саудитска Арабия. 7 март 2019. Photographer: Mohammed Al-Nemer/Bloomberg Халид Ал Фалих, министър на петрола на Саудитска Арабия в Рас Ал-Хаир, Саудитска Арабия. 7 март 2019. Photographer: Mohammed Al-Nemer/Bloomberg

Петролните пазари „са здрави” и това премахва необходимостта Саудитска Арабия да прави съкращения, по-големи от договорените количества, каза саудитският министър на енергетиката Ал-Фалих в интервю за Манъс Крани от Bloomberg.

Саудитска Арабия и партньорите й от ОПЕК+, включително и Русия намаляват производството, за да подкрепят цените. Петролът тази година регистрира 30% ръст. Групата на ОПЕК+ обаче остава ангажирана с намаляване на запасите от петрол, които остават между 70 и 80 милиона барела над обичайното, каза Ал-Фалих.

Кралството ще добива около 9,8 млн барела дневно през март и април и изнася по-малко от 7 млн барела на ден през двата месеца, каза още саудитският министър.

ОПЕК+ планира среща през май, за да оцени изпълнението на споразумението. Това ще бъде „важна” среща, каза Ал-Фалих, но все още е „преждевременно” да се реши дали ще се удължат съкращенията през втората половина на годината.

Още по темата

„Водени сме от инвентарите”, каза Ал-Фалих и ОПЕК+ ще се договори по въпроса на следващата си среща през юни.

"Споменах в Баку преди 2 седмици, че целта ни за връщане на запасите до разумни нива остава непроменена. Всеки, с когото съм говорил е съгласен с това – че искаме да намалим запасите", каза Ал-Фалих.

"Знаем колко чувствителни са петролните пазари към инвентарите. Когато увеличихме производството във второто полугодие по причини, които знаем, видяхме колко бързо реагира пазарът. Затова искаме да избегнем повторението на този сценарий".

Чуйте още във видеото.

Чуйте още за балансирането на петролния пазар от интервюто на Ал-Фалих.

Третата част от интервюто на Ал-Фалих за петролните запаси.

Последни новини
Още от Анализи