TNBT

Конфликтът в Либия на прага на Триполи

Реми Иноченцио, Bloomberg News

Рафинерията Зауия край Триполи, Либия. 29 август 2011. Photographer: Shawn Baldwin/Bloomberg Рафинерията Зауия край Триполи, Либия. 29 август 2011. Photographer: Shawn Baldwin/Bloomberg

Петролът задържа ръстовете до най-високо ниво от 4 месеца в Лондон на фона на растящото напрежение в Либия и опасенията за предлагането, съобщи Bloomberg.

Фючърсите на Брент добавиха 0,7% и наближиха 71 долара за барел.

Международно признатото правителство на Либия обеща да окаже отпор на силите, лоялни на Халифа Хафтар, които се опитват да превземат столицата Тпироли. Саудитският министър Халид Ал-Фалих също каза в интервю за Bloomberg, че ОПЕК, който намалява производството, внимателно продължава да следи за намаляване на запасите.

Хафтар контролира петрола и рискът расте и това се вижда от петролната търговия, каза Реми Иноченцио от Bloomberg News.

"Ако Триполи падне под контрола на източните бунтовници на Хафтар, Зауея ще бъде особено важен".

Чуйте коментара на Иноченцио във видеото.

Боевете в покрайнините на Триполи не намаляват, въпреки призивите на ООН, държавния секретар на САЩ Помпео и еврокомисаря Федерика Могерини за незабавно спиране на операциите.

Докато последните боеве около Триполи, в Западната част на Либия са далеч от основните петролопроводи и находища, рискът от смущения повишават напрежението. В Западна Либия се намира петролният терминал Зауия, откъдето се изнася петрол, добиван от най-голямото находище в Либия, южното Шахара.

Последни новини
Още от Анализи