Какво означават резултатите в Турция за лирата

Яков Арнополин, мениджър портфолио Развиващи се пазари, Pimco

Предизборен плакат за местния вот на брега на Босфора в Истанбул, Турция, 28 март 2019. Photographer: Miguel Angel Sanchez/Bloomberg Предизборен плакат за местния вот на брега на Босфора в Истанбул, Турция, 28 март 2019. Photographer: Miguel Angel Sanchez/Bloomberg

Турската лира се колебае между ръстове и загуби, след като основната опозиционна партия в Турция изпревари управляващата Партия на справедливостта и развитието с близък резултат на местните избори за Истанбул, съобщи Bloombеrg.

Турската валута се търгуваше 0,3% по-силно спрямо долара в понеделник в Истанбул, след като преди това се понижи с над 2%.

В кратко обръщение преди да замине за Анкара в неделя президентът Ердоган каза, че за Турция предстои „важна програма за реформи” и призна, че някои общини са били изгубени в полза на опозицията.

За пазарите като цяло е добре, че тези избори приключиха вече, каза Яков Арнополин, мениджър портфолио Развиващи се пазари в Pimco.

"Можем да се насочим отново към това, което има значение – турската икономика и резерви. Всички очи сега са насочени към намаляването на турските резерви и каква част от тях са били използвани на намеса в подкрепа на турската лира".

Чуйте анализа във видеото.

Сривът на турската валута през август предизвика над 20% инфлация и вкара икономиката в първата й рецесия след глобалната финансова криза, след като банките изгубиха апетит да дават кредити.

Централната банка сигнализира, че ще поддържа агресивния си курс, докато темповете на ръст на цените се забавят, но инвеститорите се тревожат, че правителствените политика може да предизвикат ръст на инфлацията до четири пъти над официалната цел.

След решението на централната банка да повиши лихвите през септември, валутата поевтиня над 7% за последните 3 месеца, най-много сред останалите валути на развиващите се страни след аржентинското песо.

Постоянното търсене на твърда валута от местните инвеститори увеличи слабостта й. Инвеститорите потърсиха защита от инфлацията и залог срещу евентуални трусове след изборите. Домакинствата и компаниите добавиха около 28 млрд долара към депозитите си в чужда валута за последните 6 месеца и ги повишиха до рекордни нива.

Данните от началото на март показаха, че нетните резерви на централната банка на Турция неочаквано са се понижили през третия месец на 2019 и това подсили спекулациите, че използва кеша в подкрепа на валутата, докато JPMorgan препоръча продажба на лирата.

„Пазарните участници очакват администрацията на Ердоган да представи пълен пакет от реформи в близките седмици, ако не и дни, за да възстанови доверието”, каза Пьотрр Матис, стратег в Rabobank в Лондон, цитиран от Bloomberg.

Още по темата

 

Последни новини
Още от Анализи