Какво означава обвинението на Ердоган към банките

Дана Ел Балтаджи, Bloomberg News

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Турската лира се повиши в понеделник, 25 март и компенсира загубите в най-лошия си ден след спада миналата година, съобщи Bloomberg.

Централната банка на Турция каза в понеделник, че е решена да натрупа резерви и подчерта целта си за запазване на ценовата стабилност.

"При нужда централната банка ще използва всички инструменти на монетарната си политика и управление на ликвидността, за да поддържа ценовата и финансовата стабилност", се казва в съобщението от Анкара.

Главната цел на Централната банка е да пази силни резерви и да ги увеличава, каза гуверньорът Мурат Четинкая в интервюто си за Анадолската агенция преди 41-а среща на Клуба на гуверньорите от Балканските и Черноморските страни в Истанбул.

В петък турската лира изгуби 5% и през уикенда централната банка се опита да успокои инвеститорите, че скорошният спад в резервите не отразява някакво изключително събитие. В неделя президентът Ердоган каза, че банкерите, намерени за виновни за спекулации срещу турската валута, трябва да бъдат наказани.

"Това сме го чували и преди", каза Дана Ел Балтаджи от Bloomberg News. Чуйте анализа й във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи