TNBT

Какви са очакванията в САЩ за сделка с Китай

Джеймс Доналд, ръководител Развиващи се пазари, Lazard Asset Management, Питър Чир, ръководител Макростратегии, Academy Securities

Участници в сесията на Националния народен конгрес в Пекин. Китай, 9 март 2019. Photographer: Giulia Marchi/Bloomberg Участници в сесията на Националния народен конгрес в Пекин. Китай, 9 март 2019. Photographer: Giulia Marchi/Bloomberg

Висши представители по търговската и валутна политика от Китай през уикенда представиха версията на Пекин на напредъка в преговорите със САЩ, съобщи Фвддпфеиж=

Гуверньорът на PBOC Йи Ганг каза, че двете страни са постигнали консенсус по много критични въпроси и са обсъдили предишните ангажименти, направени от Г20 за избягване на конкурентната девалвация на валутите. Отбелязаха и спазването на „автономията” на валутата на другата страна.

Министърът на търговията Уон Шоуен, който в събота каза, че всеки механизъм за прилагане на съответната търговска сделка трябва да е „двупосочен, справедлив и разноправен”, изключи само Китай да прилага валутни ангажименти.

Тръмп в миналото е обвинявал Китай в манипулации на валутата си, за да получи конкурентно предимство, въпреки че американското Министерство на финансите не е обявявало Пекин за манипулатор в 6-месечните си доклади за валутните пазари.

"Не съм виждал толкова голяма промяна в мненията", каза Джеймс Доналд, ръководител Развиващи се пазари, Lazard Asset Management.

"През октомври-ноември бяха силно песимистични. Изглеждаше все едно няма да има скоро сделка. И сега има много оптимизъм, положителни коментари като това, което казахте преди малко. И бих казал, че има единодушие, че ще има търговска сделка, но трябва първо да бъдат свършени много неща за пълно споразумение, което да успокои пазара".

Въпросът, който анализаторите поставят е какво става с другите търговски преговори, които САЩ водят - с Канада и Европа.

"Какво правим с Канада по отношение на стоманените мита, които въведохме? Сваляме ли ги? Което ще покаже реален оптимизъм за ръст. Ами европейските коли? Борим ли се с тях или се свиваме? Така че нещата може да вземат различни посоки. Въпросът за мен е дали има знаци, че ще договаряме с всеки? Или хайде сега да се оправим с Китай и после да видим Европа", каза  Питър Чир, ръководител Макростратегии, Academy Securities.

Чуйте двата анализа от Ню Йорк за очакванията към търговските преговори САЩ-Китай.

 

Последни новини
Още от Анализи