Ефектът от митата е минимален: Кроснер

Рандал Кроснер, професор по икономика в Университета в Чикаго

Забраненият град в Пекин. Китай. 4 март 2019. Photographer: Giulia Marchi/Bloomberg Забраненият град в Пекин. Китай. 4 март 2019. Photographer: Giulia Marchi/Bloomberg

Новината, че САЩ и Китай са се приближили към решаване на търговския спор, който би могъл да доведе вдигане на повечето или всички мита на САЩ не привлече животинските духове в Азия. Това стана едва когато Китай обяви „значителен напредък”, съобщи Bloomberg.

Решението за митата е само част от „голямата картина”, каза Рандал Кроснер, професор по икономика в Университета в Чикаго.

„Тук става дума за интелектуална собственост, за механизми за прилагане, за по-широка промяна в китайската правна система. И това ще е по-трудно да се постигне.

Така че ще има продължаващи спорове и опасения за изпълнението.

Дори и да има решение за соята и колите”.

MSCI се повиши в понеделник в Хонконг и китайските акции напреднаха с над 2,6%, преди следобед ръстовете да бъдат изтрити. Въпреки това Shanghai Composite затвори над нивото от 3000 за пръв път от юни.

Чуйте Рандал Кроснер, професор по икономика в Университета в Чикаго за основанията за оптимизъм за търговските преговори САЩ-Китай в коментар от Лондон за Анна Едуардс и Мат Милър от Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Анализи