Кой контролира ОПЕК

Маруан Шираб, Al Ramz Capital

Петрол в стъкленица в лабораторията на Роснефт в Нижневартовск, Русия. 20 март 2017. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Петрол в стъкленица в лабораторията на Роснефт в Нижневартовск, Русия. 20 март 2017. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Петролът се насочи към четиримесечен връх на 21 март 2019, след като американските запаси намаляха до нивото от юли, а Саудитска Арабия продължи съкращенията в добивите, съобщи Bloomberg.

Фючърсите се понижиха с 0,5% в Ню Йорк, след като отбелязаха ръст до над 60 долара за барел в сряда, 20 март за пръв път от ноември. Данните на правителството в САЩ показаха, че националните запаси от суров петрол са намалели с 9,59 млн барела, докато анализаторите очакваха ръст.

Износът на петрол от САЩ е близо до рекорд, а вносът от Саудитска Арабия намаляха почти наполовина, докато доставките от Венецуела напълно спряха.

„На американският петролен пазар вече няма свръхпредлагане”, каза Карстен Фрич, анализатор в Commetzbank във Франкфурт.

„Запасите обикновено се увеличават по това време на годината, което прави това понижение още по-забележително”.

"ОПЕК през 2019 държи по-голямата част от властта. По отношение на американското предлагане, както знаете има големи пречки в транспортирането и тръбопроводите", каза Маруан Шираб, Al Ramz Capital за Манъс Крани от Bloomberg от 18 март 2019.

"Засега те определят правилата на играта".

Чуйте анализа във видеото.

Чуйте още: Шефът на Националната петролна компания на Либия за сигурността и производството на петрол.

Последни новини
Още от Анализи