Урсула фон дер Лайен за военните разходи на Германия

Урсула фон дер Лайен, министър на отбраната на Германия

Урсула фон дер Лайен, министър на отбраната на Германия говори на Международната конференция по сигурността в Мюнхен, Германия. 15 февруари 2019. Photographer: Alex Kraus/Bloomberg Урсула фон дер Лайен, министър на отбраната на Германия говори на Международната конференция по сигурността в Мюнхен, Германия. 15 февруари 2019. Photographer: Alex Kraus/Bloomberg

Германия планира да отдели 1,5% от БВП за военни разходи до 2024, каза министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен и потвърди, че страната ще продължи да го увеличава до целта от 2% от БВП, съгласно договореното в Уелс.

В интервю за Мат Милър от Bloomberg фон дер Лайен определи като заплахи за сигурността „анексирането на Крим, възходът на ИД, дестаблилизацията на Африка”, което според нея изисква „да инвестираме повече във въоръжените си сили”.

„Трябва да ги модернизираме. Говоря за киберзаплахите”, каза фон дер Лайен.

Германия предстои да обяви обществена поръчка за нови изтребители, за да подмени старите си юрофайтъри. Фон дер Лайен каза, че работят активно с Франция по новите системи за сигурност.

„Следващото поколение самолети, изтребители, но и автоматични платформи ще бъде бъдещата отбранителна военно въздушна система, която разработваме с нашите френски партньори. И това ще бъде европейска разработка.

Междувременно ще имаме нужда от мостови решения. Това ще бъде или F-18, или Юрофайтър. Зависи от процеса на сертификация. Решението още не е взето. Но ще ни трябва мостово решение”.

Чуйте още в интервюто за европейския съюз за отбрана, европейския фонд за отбрана, общите отбранителни системи.

 

Последни новини
Още от Анализи