Ще доведе ли твърдият Brexit рецесия в Лондон

Джеймс Макормак, Fitch Ratings

Британският премиер Тереза Мей на Даунинг стрийт 10 в Лондон. 13 февруари 2019. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg Британският премиер Тереза Мей на Даунинг стрийт 10 в Лондон. 13 февруари 2019. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg

Британският премиер Тереза Мей отхвърли съобщенията, че може да принуди членовете на парламента да избират дали да я подкрепят или да приемат отлагане на излизането от ЕС, съобщи ББС.

Лейбъристите ще подкрепят предложението на съпартийката си Ивет Купър за отлагане на Brexit, ако до средата на март няма споразумение, съобщи Bloomberg.

Агенцията цитира правителствен представител, който казва, че Мей няма да променя предложението си за Brexit, което трябва да се обсъди в четвъртък, както искат някои про-Brexit членове на нейната партия на консерваторите. Говорителят на Мей Джеймс Слак обаче каза пред пресата, че излизането от ЕС на 29 март е „основната позиция”, дори и без сделка. „Ако ме питате дали излизане без сделка все още е на масата, отговорът е „да”, каза Слак.

Той отрече коментара, приписван от ITV на преговарящия за Brexit Оливър Робинс, че т.нар. „ирландско условие” цели да стане „мост” към постоянен митнически съюз с ЕС.

„Премиерът бе ясна, че ирландското условие е застраховка”, каза Слак.

За ББС Ford каза, че „ще предприеме каквито мерки са нужни, за да запази конкурентноспособността на европейския си бизнес” в отговор на въпрос дали компанията се готви да изнесе производството си от Великобритания.

Според Fitch е вероятно твърдият Brexit да доведе до рецесия във Великобритания.

"Трябва да видим колко експедитивни ще са преговорите и какъв ще бъде отговорът от европейска страна и от британска за решение. Ако е бърз, тогава нещата ще се стабилизират доста бързо. Ако не – ситуацията може да се влоши", каза Джеймс Макормак от Fitch Ratings в интервю за Bloomberg.

Чуйте интервюто на Макормак за Манъс Крани от Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Анализи