Ще отстъпи ли ЕС пред Лондон

Гунтрам Волф, директор на Bruegel

Анти-брекзит демонстранти пред парламента в Лондон, Великобритания. 14 януари 2019. Photographer: Jason Alden/Bloomberg Анти-брекзит демонстранти пред парламента в Лондон, Великобритания. 14 януари 2019. Photographer: Jason Alden/Bloomberg

Британският премиер Тереза Мей направи опит в последния момент да спечели още гласове в парламента за плана си за Брекзит.

Мей предупреди за „парализа в парламента”, ако сделката бъде отхвърлена и каза, че политическото доверие би поело „катастрофален удар”, ако Великобритания не излезе от ЕС, съобщи ББС.

Британският премиер приветства новите гаранции на ЕС за ефекта от сделката за Северна Ирландия и каза, че те имат „правна сила”. ЕС обяви в писмо до Мей, че няма да използва условието за границата в Ирландия, но ако го направи, ще бъде „за най-краткия възможен период”.

Междувременно парламентарният секретар на консерваторите Гарет Джонсън подаде оставка.

"Удължение на срока е възможно, но само за няколко месеца, за да не съвпадне с европейските избори, които са в края на май", каза Гунтрам Волф, директор на Bruegel в интервю за Анна Едуардс и Мат Милър от Bloomberg.

"Така че вероятно би могло да има някакво удължение, особено ако и Великобритания, и ЕС видят, че има нужда от изглаждане на още технически въпроси".

Чуйте анализа на Волф във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи