Лошите зрънца в прогнозата на Eurasia Group

Йън Бремър, президент на Eurasia Group

Йън Бремър, президент на Eurasia Group Ltd. говори на Bloomberg New Economy Forum. Сингапур, 6 ноември 2018. Photographer: Justin Chin/Bloomberg Йън Бремър, президент на Eurasia Group Ltd. говори на Bloomberg New Economy Forum. Сингапур, 6 ноември 2018. Photographer: Justin Chin/Bloomberg

Глобалната геополитическа среда е най-опасна от десетилетия, твърди докладът на консултантската компания Eurasia Group, основана от Йън Бремър. За пръв път в прогнозата за топ рисковете на 2019 е включен вътрешнополитически риск в САЩ, макар и на пето място.

Най-важните прогнози за 2019:

 1. Лошите зрънца – глобалните лидери, които вземат решения са обсебени от ежедневните проблеми и пропускат широк набор от бъдещи рискове, които биха се развили и могат да имат сериозни последици. Перспективата за институции като ЕС, СТО и отношенията САЩ-Китай и Русия и съседните й страни е негативна, пише Eurasia Group.
 2. САЩ-Китай;
 3. Киберконкуренцията;
 4. Европейският популизъм;
 5. Вътрешнополитически рискове в САЩ;
 6. Намаляването на финансовия и човешки капитал за иновации;
 7. Смущенията в глобалния ред;
 8. Мексико;
 9. Украйна;
 10. Нигерия;
 11.  Брекзит.

Според президента на Eurasia Group 2019 "не е сама по себе си голямата година на риска, защото глобалната икономика се развива добре, но възможността да реагираме на следващия  шок както през 2008-2009 след големия спад, както направихме след 2011 не само в САЩ, а като глобална коалиция". "Какъвто и да се следващият шок, ние нямаме капацитет да реагираме, заради лошите зрънца", каза Бремър в интервю за Франсин Лакуа и Том Кийни от Bloomberg.

"И като казвам, че нещата се влошават, първо говорим за популизма и национализма, които омаловажават толкова много легитимни институции и политическите лидери сред развитите икономики. Това не важи само в страните, където са били избрани като САЩ и Италия, но и в други страни..".

Чуйте анализа във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи