Какви са очакванията от преговорите САЩ-Китай

Мери Лавли, старши изследовател, Peterson Institute

Тед Макинли, зам.-секретар по зеделелието на САЩ, вторият в ляво, напуска хотела за среща с китайската делегация по търговските преговори. Пекин, Китай. 7 януари 2019. Photographer: Giulia Marchi/Bloomberg Тед Макинли, зам.-секретар по зеделелието на САЩ, вторият в ляво, напуска хотела за среща с китайската делегация по търговските преговори. Пекин, Китай. 7 януари 2019. Photographer: Giulia Marchi/Bloomberg

Търговските преговори между САЩ и Китай трябва да положат основата и да създадат механизъм за продължаването на диалога, каза Мери Лавли, старши изследовател, Peterson Institute в интервю за Bloomberg от Шанхай. Според нея е важно да се следи какво се случва и в технологичния сектор, където 37% от износа на Китай е за САЩ.

"Да не забравяме, че технологичните акции са важни за целия пазар и технологията всъщност помогна отношенията между САЩ и Китай да се развият на сегашното ниво.. Възможно е да имаме затягане и разделение. И трябва да получим добри новини в това отношение, за да сме сигурни, че пазарът продължава да расте", каза Лавли.

Вицепремиерът на Китай Лю Хе неочаквано се появи в първия ден на преговорите със САЩ в Пекин, които трябва да решат търговския спор между двете най-големи икономики в света, съобщи Bloomberg.

Лю е топ икономически съветник на президента Си Дзинпин, който водеше предишните преговори във Вашингтон, довели до сделка. Китай преди това каза, че преговорите ще бъдат водени от служител с нисък ранг в Министерството на търговията.

По-задълбочени преговори между САЩ и Китай се очакват в края на януари, когато Тръмп и вицепрезидентът Уон Кишан ще се срещнат в форума в Давос, съобщи South China Morning Post.

Външното министерство в Пекин потвърди, че Уон ще говори в Давос.

Американската делегация пристигна в понеделник в Китай, водена от Дефри Гериш, зам.-търговски преставител на САЩ.

Чуйте във видеото анализа на Мери Лавли от интервюто й за Хаслинда Амин и Ришаад Саламат от Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Анализи