JD Wetherspoon очаква Brexit без сделка

Тим Мартин, основател и председател на JD Wetherspoon

Белите скали на Дувър. Англия. U.K. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Белите скали на Дувър. Англия. U.K. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Излизане от ЕС без сделка би спестило пари на Великобритания заради отпадането на митата към трети страни, каза Тим Мартин, основател и председател на JD Wetherspoon в интервю за Bloomberg.

"Ако излезем без сделка, пестим 39 млрд паунда, които можем да инвестираме в икономиката на Великобритания. Можем да спрем протекционистките мита, които начисляваме, и за които повечето хора може би не знаят. Върху банани, портокали и още други. Това ще ни помогне на нас и на потребителите. И можем да си върнем контрола върху примерно риболова. И най-вече можем да станем по-демократични. Можем да си изберем президент, ако искаме".

Според него мрачната картина за Брекзит не се е оправдала.

Чуйте коментара във видеото.

 

Основната цел на преговорите на Великобритания с ЕС е по дефиницията на думата „временно”, която би убедила британските законодатели, че няма вечно да са обвързани с търговските споразумения на общността, каза на 2 януари 2019 министърът на външните работи Джереми Хънт.

Министърът на транспорта Крис Грейлинг каза за радио ББС, че пристанищата в ЮЗ Англия ще са готови да посрещнат всякакви смущения. „Очаквам пристанищата на Ламанша да работят нормално при всякакви обстоятелства около Брекзит”, каза Грейлинг. „Обсъдил съм подробно с френските партньори. Те искат да оставим свободното движение през пристанищата на Ламанша и съм уверен, че така ще стане”.

В най-лошия случай Брекзит без сделка би намалил капацитета на основния търговски път на Великобритания за ЕС от френското пристанище Кале до Дувър в ЮИ Англия до 13% от сегашните нива заради допълнителни гранични проверки. Британските власти прогнозират и километрични опашки на Дувър от първия ден на дезорганизиран Брекзит.

„Добавяме капацитет за началото на Брекзит, за да намалим натиска над пристанищата ни”, каза Грейлинг.

Камиони в Дувър. Англия. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg.

Последни новини
Още от Анализи