Икономическата картина в Китай

Ричард Харис, директор на Port Shelter Investment Management

Коледа в Конхонг. Photographer: Justin Chin/Bloomberg Коледа в Конхонг. Photographer: Justin Chin/Bloomberg

Индустриалните печалби в Китай се понижиха за пръв път за почти 3г, подчертавайки последиците от забавения икономически ръст, спада на цените и търговската война със САЩ, съобщи Bloomberg.

Индустриалните печалби се понижават с 1,8% за ноември от година по-рано и отбелязват спад от ръста от 3,6% през октомври по данни от официалната статистика в Пекин.

Компаниите от производствения сектор в Китай са вече под натиск заради най-бавния ръст на производството от десетилетие през ноември и намаляване на производствената инфлация. Ако се провалят търговските преговори със САЩ, по-високите американски мита биха могли да им нанесат още щети в бъдеще.

Китай трябва да обявява реалните данни за ръста или спада, за да знаят инвеститорите колко е голяма икономиката на страната и накъде върви, каза Ричард Харис, директор на Port Shelter Investment Management.

В интервю за Bloomberg Харис каза, че "БВП на Китай ще бъде доста понижен".

"Ако тези данни бяха обявявани както трябва, как можем да знаем колко е голяма китайската икономика. Ние всъщност не знаем. Защото тя не расте с 6% годишно в последните 3г. Може да расте с около 4% и значи китайската икономика е много по-малка отколкото мислим. И затова ние като индустрия имаме нужда да знаем колко точно се движи Китай. Имахме период на ръст през 2017, който не бе отразен в данните за БВП", каза Харис.

.Чуйте интервюто във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи