Русия вече управлява ОПЕК

От Джулиан Лий, Bloomberg

Логото на OPEC по време на 175-о заседание на групата във Виена. 6 декември 2018. Photographer: Stefan Wermuth/Bloomberg Логото на OPEC по време на 175-о заседание на групата във Виена. 6 декември 2018. Photographer: Stefan Wermuth/Bloomberg

Министрите на петрола на ОПЕК се събраха на срещата си във Виена в четвъртък. Слабият ръст на търсенето и растящото производство в САЩ наложи постигането на споразумение за намаляване на производството, за да се постигне балансиране на пазара през 2019, пише Джулиан Лий от Bloomberg.

Това, което срещата на ОПЕК във Виена не успя да реши е как да разпредели задълженията по споразумението.

Саудитска Арабия настоя всички членове да поемат в еднаква тежест съкращенията на производството и да го намалят с еднакъв процент от новоприетата база, октомври.

Противниците на предложението казаха, че предвид начина, по който най-големият производител в групата е увеличил собственото си производство с над 1 млн барела дневно от май, би трябвало да поеме най-голямото намаление, необходимо за балансиране на пазара. Освен това Иран оглави подгрупата на страните, които поискаха специални облекчения.

Спорът заприлича на този, който провали сделката в Доха през април 2016 – нещо, което никой не искаше да се повтори. Но в края на заседанието на 6 декември официалните представители не постигнаха сделка и саудитският министър на петрола Халид Ал Фалих каза, че „не е сигурен“, че такава е възможна. Галавечерята в двореца Лихтенщайн остана пренебрегната от саудитската и иранската делегация.

Петък, денят, в който първоначално групата трябваше да се срещне с партньорите си, започна малко по-добре. Министрите от ОПЕК отново бяха изключени от дебатите. Преговорите не стигнаха доникъде и заседанието ОПЕК+ бе отложено за следобеда.

След това дойдоха руснаците.

Двустранните дискусии за изготвяне на преговорни позиции са обичайна практика преди заседанията на ОПЕК. Те се провеждат в апартаментите на най-скъпите хотели във Виена, където са настанени различните делегации. В последните години сред тях е и руската.

Но когато във Виена пристигна руският министър на енергетиката Александър Новак, той влезе при генералния секретар на ОПЕК. Ако може да има символ на края на ОПЕК, то това е този акт. После Новак повика министъра на петрола на Иран, след това на Саудитска Арабия, всеки за по 45 минути. Два часа по-късно групата постигна съгласие. И Иран, Либия и Венецуела си получиха отстъпките във финалната декларация.

Споразумението, което бе постигнато на хартия бе справедливо и разумно. ОПЕК ще намали с 800000 барела дневно производството на петрол от новата октомврийска база и участниците ще намалят добива с 3%. Партньорите на ОПЕК ще намалят своето производство с 2%, добавяйки още 400000 барела на ден. Така общото намаление на производството е достатъчно, за да балансира предлагането и търсенето в първата половина на годината.

Саудитска Арабия стигна дори още по-далеч. Ал Фалих каза, че производството на кралството ще падне до 10,2 млн барела на ден през януари от 11,1 млн барела на ден през ноември.

Това изглежда като огромно съкращение, но все пак е 150000 барела на ден над целта на първоначалната сделка.

И тук е неравнопоставеността в новата сделка на ОПЕК+. Саудитска Арабия, Русия, ОАЕ и Ирак увеличиха общото си производство с почти 1,6 млн барела на ден между май и октомври. Това не само допринася за общото пренасищане, но им дава и по-висока база за бъдещите съкращения на производството от другите.

Съкращенията в производството на петрол. Източник: Bloomberg.

 

Постигнатият ефект бе непропорционално разпределение на отговорността за управлението на предлагането на ОПЕК от 2016 към по-малките производители в групата.

Предавайки контрола за решенията в ОПЕК на Кремъл, групата плати висока цена, особено по-малките й членове. Някои от тях вече се чувстваха изолирани. Последната сделка няма с нищо да промени убежденията им и разделението в организацията само ще се задълбочи.

Русия се справи добре. Прие да намали производството с 230000 барела дневно производството си от октомври от 11,42 млн. Това означава намаляване на производството й до 11,19 млн, цифра, която е само 15000 барела под първоначалната база от 2016, или съкращение от 0,1%.

За разлика от Алжир например, който произвежда около една десета от това, което произвежда Русия. Новата цел на Алжир ще бъде 1,023 млн барела на ден. Това е съкращение с 6,1% под базата от 2016.

Петролните пазари реагираха с пренебрежение.

След кратък оптимизъм при обявяване на сделката, Брент потъна под нивото, на което се търгуваше преди началото на заседанието. Може би трейдърите не вярват, че групата ще успее да изпълни споразумението или очакват да видят доказателства, че е влязла в сила.

Последни новини
Още от Анализи