Какво следва след вота в Лондон

Мей каза, че оспорването на лидерския й пост ще забави Brexit или дори ще го отмени.

Британският премиер Тереза Мей пред Даунинг стрийт 10. Лондон. 12 декември 2018. Photographer: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg Британският премиер Тереза Мей пред Даунинг стрийт 10. Лондон. 12 декември 2018. Photographer: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Британският премиер Тереза Мей е изправена пред вот на недоверие в лидерството й на консервативната партия, след като предупреди, че бунтовниците в собствената й формация излагат Brexit на риск, съобщава Bloomberg.

Торите в парламента в Лондон ще гласуват в сряда вечерта вот на недоверие в собствения си министър-председател. Ако Мей загуби, стартира процес на избор на нов лидер на консерваторите. 317 членове на парламента имат право да гласуват и е нужно просто мнозинство да я подкрепи, за да остане на поста.

„Ще оспорвам този вот с всички сили”, каза Мей пред офиса си на Даудинг стрийт.

Паундът се повиши с 0,5%, след като трейдърите заложиха на нейната победа.

Мей каза, че оспорването на лидерския й пост ще забави Brexit или дори ще го отмени.

Министрите в правителството, включително някои потенциални кандидати за поста й – и умерените тори подкрепиха Мей, обвинявайки тези, които се опитват да я свалят в лудост или егоизъм.

Предстои евентуално да излязат редица консервативни кандидати за лидерския пост в партията. Ще има нещо като процес на елиминация, който ще сведе броя им до двама души, каза Том Брейк, член на парламента от Либералдемократичната партия. Чуйте какво предстои споре Брейк.

 

Последни новини
Още от Анализи