Тръмп и Си ще преговарят на Г20

Камакшия Триведи, съ-директор Развиващи се пазари и FX, Goldman Sachs

Контейнери на жп терминала в Дуисбург, Германия. 11 септември 2018. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Контейнери на жп терминала в Дуисбург, Германия. 11 септември 2018. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Всички очи са насочени към срещата на Г20 в Аржентина, на която се очаква бъдат обсъдени основните въпроси пред глобалните инвеститори – цената на петрола и търговската война, съобщава Bloomberg.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че вероятно ще изпълни плановете си за увеличение на митата върху китайски стоки за още 200 млрд долара и даде знак, че ще обложи целия останал внос от азиатската страна, ако преговорите с Китай не дадат резултат.

В интервю за Wall Street Journal от понеделник Тръмп каза, че се готви да наложи мита върху стоките внос от Китай, ако не успее да се споразумее с президента Си Дзинпин, когато се видят в Аржентина на срещата на Г20, която започва на 30 ноември 2018. Митата може да са 10 или 20%, каза Тръпм.

Президентът на САЩ каза още, че смартфоните и лаптопите на Apple, внос от Китай също може да попаднат в групата стоки, обложени с новите мита. Американците може „много лесно” да се справят с 10% мито, каза Тръмп.

„Единствената сделка, която може да постигне Китай е да отвори страната си за конкуренцията от САЩ”, каза Тръмп според весника. „Що се отнася до други страни, зависи от тях”.

 

 

През септември Белият дом наложи 10% мита върху стоки за 200 млрд и обяви, че ще ги увеличи до 25% от 1 януари 2019. САЩ едва ли ще се подчини на призива на Китай да се въздържа от вдигане на митата, каза Тръмп.

„Това е преговорна тактика”, каза Тао Донг, вицепредседател за Китай в Credit Suisse Private Banking в Хонконг, цитиран от Bloomberg. „Оказването на силен натиск върху другата страна е явно характерната черта на действие администрацията на Тръмп”.

"Отношенията САЩ-Китай са многостранни. Има напрежение на редица различни места – сигурността, както споменахте, определено е част от него. Би трябвало да сме разумно предпазливи за всякакви възможности за голям пробив на срещата на Г20", каза Камакшия Триведи, съ-директор Развиващи се пазари и FX, Goldman Sachs в интервю за Bloomberg. Чуйте целия коментар във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи