Брок от ХДС не очаква предоговаряне на Brexit

Елмар Брок, член на ЕП от ХДС

Асистент на Мишел Барние, главният преговарящ за ЕС по Brexit носи документи по дебатите за излизането на Лондон от общността. 25 ноември 2018. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Асистент на Мишел Барние, главният преговарящ за ЕС по Brexit носи документи по дебатите за излизането на Лондон от общността. 25 ноември 2018. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

ЕС няма за предоговаря сделката за Brexit, която лидерите на ЕС подкрепиха в неделя. "Това е сделката, която е договорена и беше много ясно дадено да се разбере от правителството на Мей и от ЕП, че това е всичко или нищо", каза Елмар Брок, член на ЕП от ХДС в интервю за Bloomberg.

"Ние също трябва да си пазим интересите. Смятаме, че има справедлив баланс и не вярвам да предоговаряме сделката. Това е договор за излизане. То дава шанс да имаме добри бъдещи отношения", каза Брок.

Чуйте коментара във видеото.

Тереза Мей обяви, че иска новият търговски договор с ЕС да позволи на Великобритания да сключва търговски сделки с други страни по света. Подробностите по този план не са били договаряни все още, съобщи Bloomberg.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в понеделник вечерта каза, че сделката, която Мей сключи с ЕС би могла да застраши възможността на Великобритания да подпише търговски договор със САЩ, съобщи Bloomberg.

„В момента както изглежда сделката, те може и да не могат да търгуват със САЩ и не мисля, че изобщо искат подобно нещо, което би било голям негатив за споразумението”, каза Тръмп в понеделник при заминаване от Белия дом за обиколка в Мисисипи.

Говорител на Мей отговори на коментарите на Тръмп от понеделник като каза, че Великобритания остава решена да постигне търговско споразумение с Вашингтон. Сделката, договорена с ЕС "много ясно" позволява на Великобритания да "води независима търговска политика като подписва търговски договори с други страни по света, включително и със САЩ", каза говорителят.

Тръмп нарече сделката на Мей „важно споразумение за ЕС” и призова премиера на Великобритания да поднови преговори с Брюксел, нещо, което тя и европейските лидери, които одобриха сделката в неделя няколко пъти обявиха, че няма да направят.

Първите коментари на Тръмп за сделката за Brexit, след като бе обявена в началото на месеца се появяват в деликатен момент за Мей. Тя е изправена пред масов скептицизъм сред собствената си консервативна партия и извън нея за условията на споразумението. В понеделник Мей обяви, че сделката влиза в парламента на 11 декември.

Последни новини
Още от Анализи