Ще успее ли Мей да убеди партията в сделката за Brexit

Вера Хобхаус, член на британския парламент, либералдемократ от Бат

Репортери следят изказването на лидера на лейбъристите пред парламента. Лондон. 15 ноемврир 2018. Photographer: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg Репортери следят изказването на лидера на лейбъристите пред парламента. Лондон. 15 ноемврир 2018. Photographer: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Ден след като Тереза Мей представи проект на споразумението за Brexit, бритаснкият премиер защитава проекта пред парламента на фона на летящи оставки в правителството.

Пръв подаде оставка министърът за Brexit Доминик Рааб, следван от членове на кабинета си.

След него от постовете си в правителството на Мей се отказаха държавният секретар за Северна Ирландия и министърът на труда.

Паундът се понижи до най-ниско ниво от началото на месеца, съобщи Би Би Си.

Френският премиер Едуар Филип изрази тревогата си от събитията в Лондон, съобщи АФП. „Никой не пропуска да види как британската политическа ситуация може да подхрани известни въпроси и тревоги за ефетивната възможност за ратификация на това споразумение”, каза Едуар Филип в Дюнкерк.

„Нищо не ни позволява да разберем дали споразумението, одобрено от преговарящите, ще бъде ратифицирано”, каза Филип. „Трябва да сме готови за хипотезата, която не желаем, за излизане без сделка”.

Британците очакват да разберат каква е постигнатата сделка с ЕС.

"И ако Тереза Мей не може да събере хора около себе си, тогава самата тя може да реши, че това е единствения изход", каза Вера Хобхаус, член на британския парламент, либералдемократ от Бат.

"Казва "не" засега, но 2г казваше не и на митническия съюз, а сега явно се отмята от думата си и по този въпрос. Така че нищо не изключвам".

Чуйте интервюто на Хобхаус за Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Анализи