Саудитска Арабия е проблем за SoftBank

Питър Елстром, Bloomberg News

Масайоши Сон, председател на SoftBank Group представя резултатите на компанията за Q2 пред пресата в Токио. 5 ноемврир 2018. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg Масайоши Сон, председател на SoftBank Group представя резултатите на компанията за Q2 пред пресата в Токио. 5 ноемврир 2018. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Основателят на SoftBank Масайоши Сон започва да открива ползите от технологичните инвестиции, както и критиките заради това, че взе пари от Саудитска Арабия, съобщава Bloomberg.

SoftBank обяви 6,2 млрд долара печалба за второто тримесечие, далеч над очакванията на анализаторите, благодарение на многобройните сделки. Сон обаче бе засипан от въпроси на брифинга след обявяване на резултатите в Токио заради връзките си със Саудитска Арабия, най-големия инвеститор в неговия Vision Fund за 100 млрд.

Сон промени SofBank от чисто мобилен оператор в технологична инвестиционна компания. Тя увеличи оценките на сайта за хотели в Индия OYO Rooms и на производителя на графични карти Nvidia.

Сон каза, че догодина SoftBank не само ще подобри резултатите, но и ще стигне ниво на оперативната печалба, невиждано досега в Япония.

Компанията бе изправена пред критики заради връзките си със Саудитска Арабия след убийството на Хашоги. Кралството участва с 45 млрд долара във Vision Fund, след като Сон разви лични връзки с престолонаследника в Риад принц Салман.

Сон започна пресконференцията с темата за убийството, първите му публични коментари след инцидента. Той каза, че е настоял саудитците да стигнат до истината за убийството на Хашоги и да осъдят виновните. Но каза, че SoftBank ще продължи да използва саудитски пари за инвестиции, защото има задължението да помогне на страната да диверсифицира икономиката си.

Vision Fund капитализира от появата на иновативни технологични компании, каза Сон. Фондът подкрепи 600 еднорога, стартъпи за над 1 млрд долара – в последните 2г.

Чуйте коментара на Питър Елстром от Bloomberg News преди брифинга на Сон.

 

Последни новини
Още от Анализи