Ще има ли ръст на суровините

Товарене на желязна руда на пристанище в Бразилия. Photographer: Dado Galdieri/Bloomberg Товарене на желязна руда на пристанище в Бразилия. Photographer: Dado Galdieri/Bloomberg

Глобалният проблем на пазара на желязна руда се задълбочава с усилията на Китай да се справи със замърсяването, което може да доведе до предпочитания повече към рециклиране, отколкото към използване на суровина, съобщава Bloomberg.

С по-строи санкции за замърсяването, подобрени технологии на производство и ограничени количества, металургичните заводи използват повече скрап от всякога досега, каза Го Кян Куан, главен инвестиционен директор в Chiho Environment Group. Ако металургичната компания замърсява твърде много „може да бъде затворена или притисната да намали производството”, каза Го в интервю за Bloomberg от Шанхай.

Докато Китай остава най-голям вносител на желязна руда от Австралия и Бразилия, заводите в страната увеличават количеството скрап, което използват с увеличението на количествата отпадъци от сгради и уреди.

Стриктните екологични правила в Китай означават голяма разлика в цената на между висококачествената желязна руда и нискокачествената, каза Пол Блоксам, гл. икономист глобални суровини, HSBC Австралия.

„Висококачествената желязна руда се продава скъпо от известно време. Но виждаме обаче как и нискокачествената също започва да поскъпва. Висококачествената ще остане скъпа според нас. Китай ще продължи да се придържа към купуване на висококачествен материал. И това е в полза на Бразилия и Австралия”.

Чуйте анализа във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи