Меркел тръгна към края на канцлерството си

Нина Шик, директор данни и сондажи, Rasmussen

Германският канцлер Ангела Меркел напуска залата за пресконференции след като е обявила, че няма да се кандидатира за лидер на ХДС. Берлин, централата на ХДС, 29 октомври 2018. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Германският канцлер Ангела Меркел напуска залата за пресконференции след като е обявила, че няма да се кандидатира за лидер на ХДС. Берлин, централата на ХДС, 29 октомври 2018. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Спадът на германските бундове и ралито при акциите показва, че инвеститорите вярват, че залезът на Ангела Меркел ще отвори възможности за повече държавни разходи в Германия, съобщава Bloomberg.

Бундовете поведоха спада на дълговете на страните от еврозоната, докато акциите се повишиха най-много от април след като германският канцлер Ангела Меркел каза, че няма да се кандидатира за преизбиране за лидер на Христиандемократическата партия през декември и няма да бъде канцлер след 2021.

Еврото първоначално поевтиня при новината, защото инвеститорите оценяваха политическия риск в регион, който вече става свидетел на спор между Италия и ЕС за бюджетния дефицит.

Отстъплението на Меркел вероятно ще се приеме от инвеститорите като отслабване на фискалната дисциплина, която бе запазения й знак по време на четирите мандата, в които тя настояваше за икономии.

DAX се повиши с 2,2%, най-високо от 5 април в ралито, водено главно от автопроизводителите. Секторът бе подкрепен от новината, че Китай обмисля въвеждането на данъчни облекчения за покупка на кола.

Новината, че Меркел няма да се кандидатира за лидер на ХДС предизвика спекулации около стимулите в Германия, каза Стефан Еколо, стратег в TFS Derivatives.

„Инвеститорите се връщат към DAX, което бе подкрепено и от новината за китайските данъци”.

Нина Шик, директор данни и сондажи, Rasmussen очаква след оттеглянето на Меркел на сцената да излязат новото поколение германски политици.

"Успехите, които предстоят е да имаме евентуално някоя мини-Меркел. И е много ясно за партията й, ХДС, че най-напред трябва да се пусне малко политическа кръв", каза Шик в интервю за Bloomberg.

"И след това идва новото поколение на по-млади политици, които имат доста различни позиции от Меркел, особено за ЕС и еврозоната".

Чуйте анализа във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи