Докога ще е волатилен пазарът на петрол

Ерик Уернес, ст. вицепрезидент и главен икономист, Equinor

Учения за борба с петролни разливи край терминала на Kinder Morgan Inc. в Бърнаби, Британска Колумбия. Канада. 19 септември 2018. Photographer: Darryl Dyck/Bloomberg Учения за борба с петролни разливи край терминала на Kinder Morgan Inc. в Бърнаби, Британска Колумбия. Канада. 19 септември 2018. Photographer: Darryl Dyck/Bloomberg

Брент разшири ръстовете от най-високото ниво от 4г, след като банките и трейдърите изразиха очаквания за ръст на цените в отговор на отказа на ОПЕК и съюзниците им да увеличат производството, съобщи Bloomberg.

Петролните фючърси в Лондон поскъпнаха с 1,2% след ръста от 3,1% в понеделник.

Mercura Energy Group и Trafigura Group очакват връщане на нивата от 100 долара за барел, последно регистрирани през 2014, заради потенциалните загуби на доставки от Иран. BofA се присъедини към JPMorgan в прогнозата за по-високи цени.

„Цената все още търси посока след решението в неделя на ОПЕК+ да не увеличава засега производтвото”, казаха анализатори на Commerzbank AG, включително Юджин Уайнбърг, цитирани от Bloomberg.

В началото на ноември трябва да влязат в сила новите санкции на САЩ срещу Иран.

"Най-вероятно ще имаме ново затягане на пазара и увеличение на цената в следващите месеци. Но след това по всяка вероятно ще има спад", каза Ерик Уернес, ст. вицепрезидент и главен икономист, Equinor в интервю за Bloomberg.

"Не бих изключил 100 долара, както и падане под 80 долара в следващата година и нещо. Зависи как пазарът се развива като търсене, което е по-скоро бавна променлива. И след това бързите променливи – санкции и смущения в предлагането".

Чуйте коментара във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи