Бизнес доверието в Германия спада заради търговските спорове

Клемент Фуст, директор на IFO

Кранове на строеж в Берлин, Германия. 18 септември 2018. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Кранове на строеж в Берлин, Германия. 18 септември 2018. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Бизнес доверието в Германия се понижи на фона на засилващата се търговска война между САЩ и Китай и хаоса на развиващите се пазари, съобщи Bloomberg.

Внимателно следеният индекс на бизнес доверието на института IFO падна до 103,7 за септември. Средната прогноза на Bloomberg бе за спад до 103,2 от ревизираното ниво от 103,9.

Зависимостта на Германия от износа и значителният й търговски излишък оставят страната особено силно изложена на глобалните търговски напрежения.

"Това е спад, но не много голям. Не смятаме, че имаме обрат.

Причината е в това, че спадът е главно в производството. Компаниите се тревожат за търговската ситуация. За търговската война.

А националната икономика от друга страна е много стабилна. Строителството преживява бум. Заплатите растат.

Така че общата картина е по-скоро примигване", каза директорът на IFO в интервю за Bloomberg.

Спадът в бизнес доверието на най-голямата икономика на Европа е доказателство в подкрепа на твърдението на президента на ЕЦБ Марио Драги, че протекционизмът, волатилността на развиващите се пазари и финансовите смущения рискуват да натежат над растежа.

Бундесбанк обаче обяви, че икономиката на Германия може да се справи с всякакви трусове, благодарение на силното вътрешно търсене и процъфтяващия пазар на труда. Тя очаква ръстът значително да се ускори и обясни последното отслабване във фабричните поръчки и производство с временни проблеми на автопроизводителите заради процедурите за тестване на вредните емисии.

Бизнес доверието в производството през септември спадна според IFO, а доверието в услугите остана без промяна.

Последни новини
Още от Анализи