Възможностите във Виетнам

Рушир Десай, старши инвестиционен анализатор, Asia Frontier Investments

Пазар в Хошимин Сити, Виетнам. 20 юли 2018. Photographer: Maike Elan/Bloomberg Пазар в Хошимин Сити, Виетнам. 20 юли 2018. Photographer: Maike Elan/Bloomberg

Правителството на Виетнам ще използва съчетание от търговски сделки и вътрешни реформи, за да оцелее след последиците от търговската война между САЩ и Китай, каза премиерът на страната, цитиран от Bloomberg.

„Търговската война между САЩ и Китай определено ще засегне Виетнам”, каза  премиерът в интервю за Хаслинда Амин от Bloomberg.

Искаме да поддържаме добри отношения и с двете страни”.

Икономиката на Виетнам е особено чувствителна към смущения в глобалната верига на доставки, защото търговският й оборот е почти два пъти нейния БВП, повече от всяка друга страна в Азия, с изключение на Сингапур. Около една четвърт от търговския оборот на Виетнам е с Китай, който е изправен пред потенциални мита върху целия й експорт за САЩ.

Икономиката на Виетнам отбеляза ръст от 7,1% в първите шест месеца на годината, втората най-силно растяща в Азия след Индия. И все пак правителството обяви, че ръстът може да се забави във второто полугодие и се опитва да удържа инфлацията с мерки като субсидиране на горивата и замразяване на цените на електроенергията.

"Дефицитът по текуща сметка на Виетнам е доста стабилен в момента. Износът расте. И валутните резерви", каза Рушир Десай, старши инвестиционен анализатор, Asia Frontier Investments в интервю за Ришаат Саламат и Хаслинда Амин от Bloomberg.

"Така че да, има тревога, но тя е сравнително малка в момента в сравнение с другите страни в региона и глобално. Виетнам е по-стабилен в сравнение с някои други страни там".

Чуйте анализа във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи