Alibaba е в добри ръце и след Джак Ма

Кевин Картър, основател на EMQQ

Монитор показва логото на Alibaba Group Holding Ltd на борсата в Ню Йорк на 10 септември 2018. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg Монитор показва логото на Alibaba Group Holding Ltd на борсата в Ню Йорк на 10 септември 2018. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg

Дълго време преди да се превърне в най-прочутия бизнесмен на Китай, Джак Ма бе просто учител по английски език, който се опитваше да убеди приятелите си, че един ден човек може да купува неща по интернет.

Неговата визия промени Китай.

Сега, когато 54-годишният Ма планира да напусне Alibaba, неговият принос ще се ползва още дълги години.

Джак Ма оставя перфектна система и организация в Alibaba, каза самият той в интервю за Bloomberg. Така мисли и Кевин Картър, основател на EMQQ.

Чуйте коментарите в студиото.

Ма показа как иновативна частна компания може да процъфтява при комунистическия режим, някога враждебно настроен и все още от време на време подозрителен към амбициозните капиталисти. В голяма степен успехът на Ма създаде модел, който изведе технологичната индустрия в Китай до конкурент на Силициевата долина в САЩ и помогна на китайската икономика за затъмни американската.

Ма е най-богатия човек в Китай, със състояние от около 40 млн долара, чест гост на глобални форуми като Давос. В същото време той защитава управляващата партия в родината си, въпреки контрола, който упражнява върху медиите и интернет.

"Той създаде удивителна култура в компанията. Има страхотна посока. И мисля, че като цяло ще продължат да се справят доста добре. Пазарът ще свърши своето", каза Картър.

"Рискът за акцията и проблемите бяха отдадени на търговската война. Различните части на развиващите се пазари, Китай и фондовият пазар показват, че компаниите ще се борят с търговската война. Ще се борят за стоманата, за птичите фуражи, за гумите и подобни неща.

От всички сектори, които ще бъдат ударени от търговската война, точно интернет секторът в развиващите се пазари ще пострада най-малко".

Последни новини
Още от Анализи