Коя е Рут Финли за света на модата

Репортаж на Bloomberg TicToc

Абонаментът за модния календар за Ню Йорк струва от 396 до 925 долара на година. Скрийншот: Bloomberg Абонаментът за модния календар за Ню Йорк струва от 396 до 925 долара на година. Скрийншот: Bloomberg

Като млада работеща жена в Америка в началото на 40-те, Рут Финли се опитва да свърже двата края, докато като стажантка в New York Herald Tribune не се ражда идеята да започне да издава моден календар.

Изданието, отпечатвано на розова хартия помага на дизайнерите да планират модните си дефилета така, че да не се застъпват по дни и часове.

Когато през 2018 Съветът на дизайнерите в Америка изпрати дигиталния си календар преди Седмицата на модата в Ню Йорк, абонатите нямаше как да пропуснат важен детайл: розовия фон, отдаване на почит към Рут Финли.

Вижте историята й в репортажа на Bloomberg TicToc.

Американските дизайнери започват да набират популярност през 50-те години на 20в, след Втората световна война, когато никой не може да ходи в Париж, за да си купува дрехи. Постепенно магазините в Ню Йорк започват да рекламират американски моделиери, а дефилетата се увеличават от 50 през 40-те години до 100 годишно, пише Vogue в откъс от интервюто си с Рут от 2014.

 

Последни новини
Още от Анализи