OMV иска ЕС да направи повече по санкциите за Иран

Райнер Зееле, директор OMV

Рафинерия на OMV AG в Австрия. 21 октомври 2015. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg Рафинерия на OMV AG в Австрия. 21 октомври 2015. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg

Европейските политици трябва да направят повече във връзка с американските  санкции към Иран, каза главният изпълнителен директор на OMV Райнер Зееле.

В интервю за Bloomberg Зееле каза, че очаква цена на петрола от 70 долара за барел.

„Трябва да изчакаме до ноември, за да разберем колко още потенциално намаление на производството на Иран ще има.”

Американският президент Доналд Тръмп поиска европейките страни да се откажат от проекта Северен поток 2 с Газпром и поиска ЕС да купува втечнен газ от САЩ.

Северен поток 2 е в интерес на Европа, каза Зееле.

„Затова се надявам европейските политици да реагират, ако европейски компании бъдат санкционирани за финансирането на много важен инфраструктурен проект, който ще увеличи сигурността на доставките на нашия европейски пазар.

Германия е в центъра на трансатлантическите напрежения и вътрешноевропейските различия по въпросите на енергетиката заради подкрепата на Берлин за Северен поток 2, с който Европа ще получава повече газ от Русия. На срещата на НАТО през юни Тръмп каза, че тръбопроводът рискува да направи Германия „пленница на Русия”.

Тръмп и представители на Държавния департамент от месеци лансират идеята за износ на LNG от САЩ да Европа, като представят опасенията си за сигурността на континента от привличане на повече руски доставки.

Северен поток 2 ще заобиколи традиционния транспортен коридор през Украйна, за да доставя газ до най-големия пазар в Европа, Германия.

Терминалите за LNG в Европа не се използват пълноценно, съобщава Bloomberg по отношение на вноса за вътрешно потребление.

Доставките, които идват по тръбопроводи от Русия и Норвегия са на по-конкурентни цени и повече. Руският газов монополист Газпром смята, че американските газови доставки в Европа “никога няма да наваксат и надхвърлят” руските в региона, каза главният изпълнителен директор Алексей Милер през юни.

Разходите за доставка на втечнен газ от САЩ в Европа е 6 до 7,50 долара за милион британски терманлин единици. За сравнение цената на руския газ е 3,50 до 4 долара по актуални цени към края на юни на Газпром, цитирани от  Александър Корнилов, анализатор в Aton LLC в Москва,  съобщава Bloomberg.

Ако европейската спот цена остане на сегашните нива или се повиши, пазарът ще привлече повече интерес от страна на американските доставчици, каза Корнилов.

Газпром обаче повтаря, че руският газ е извън всякаква конкуренция в ЕС заради ниските производствени разходи.

Русия не е единствения конкурент на американските доставчици. Катар е най-големия производител на LNG и най-големия доставчик за Европа. Нигерия и Алжир също продават на този пазар. Производството на Норвегия расте.

Последни новини
Още от Анализи