Новият президент на Мексико

Инвеститорите се опасяват, че при Обрадор приватизацията на енергийната индустрия ще бъдат забавена.

Андрес Мануел Лопес Обрадор спечели изборите за президент на Мексико. Мексико Сити. 1 юли 2018. Photographer: Alejandro Cegarra/Bloomberg Андрес Мануел Лопес Обрадор спечели изборите за президент на Мексико. Мексико Сити. 1 юли 2018. Photographer: Alejandro Cegarra/Bloomberg

Първоначалната еуфория от победата на Ендрес Мануел Лопес Обрадор на изборите за президент на Мексико отстъпи, след като ръстът на долара отново върна инвеститорите в реалността, че първият ляв държавен глава на страната може да промени икономическия модел, съобщава Bloomberg.

Песото се понижи с 1,1% след като резултатите от изборите в неделя, 1 юли 2018 показаха, че партията Морена ще има широка подкрепа в Конгреса.

„Бих продължил да се тревожа силно за фискалната политика, която ще видим”, каза Кристиан Лорънс, стратег в Rabobank в Ню Йорк.

Инвеститорите се опасяват, че при Обрадор приватизацията на енергийната индустрия ще бъдат забавена и разходите за социални програми ще донесат още дългове за Мексико. В речта си след обявяване на резултатите 64-годишният Обрадор възприе тон на обединение и каза, че правителството му ще помага на бедните. Спадът на песото през второто тримесечие бе най-голям от 2014.

Вижте картина от изборната нощ в Мексико Сити.

Вижте още: Защо изборите в Мексико предизвикаха опасения от кибератаки?

Последни новини
Още от Анализи