Защо срещата на Шанхайската организация за сътрудничество бе успех

Рашид Алимов, ген.-секретар на Шанхайската организация за сътрудничество

Рафинерията Vadinar на Nayare Energy Ltd., собственост на Rosneft Oil Co. и Trafigura Group Pte. край Вадинар, щата Гужарат. Индия. 25 април 2018. Photographer: Dhiraj Singh/Bloomberg Рафинерията Vadinar на Nayare Energy Ltd., собственост на Rosneft Oil Co. и Trafigura Group Pte. край Вадинар, щата Гужарат. Индия. 25 април 2018. Photographer: Dhiraj Singh/Bloomberg

За разлика от срещата на Г-7, която приключи без резултат, заседанието на Шанхайската организация за сътрудничество се поздрави с координирана политика за сигурност в Азия. Групата приветства новите членове Индия и Пакистан, както и президентите на Иран и Монголия, обеща да насърчи сътрудничеството в енергетиката и земеделието и да създаде по-благоприятни условия за търговия и инвестиции.

„Обединяваме по-голямо население в организацията. Сега е 3,2 млрд души”, каза Рашид Алимов, ген.-секретар на Шанхайската организация за сътрудничество в интервю за Bloomberg.

„Разбира се, имаме много нови възможности за икономическия сектор и за културата и научното сътрудничество”.

За 17 години, откакто е основана, организацията е насочена главно към търговско и икономическо сътрудничеството. В нея влизат Русия, Китай, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан, а с решение от 2017, и Индия и Пакистан.

Чуйте коментара на Рашид Алимов във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи