Иран застана срещу курса на Рияд

Анмари Хордън, Bloomberg

Танкерът Devon в Персийския залив на път за Харк, Иран. 23 март 2018. Photographer: Ali Mohammadi/Bloomberg Танкерът Devon в Персийския залив на път за Харк, Иран. 23 март 2018. Photographer: Ali Mohammadi/Bloomberg

Иран застана срещу курса на Рияд на срещата във Виена тази седмица като отхвърли евентуалния компромис, който би позволил на малка група производители на петрол да увеличат производството, за да успокоят потребителите, съобщи Bloomberg.

„Не вярвам, че на срещата ще успеем да постигнем споразумение”, каза Биджан Намдар Зангане, министър на петрола на Иран пред репортери във Виена на 20 юни 2018.

Срещата на 22 юни може да завърши без сделка за пръв път от 2011, въпреки че ОПЕК е постигал споразумения и в последния момент.

Цената на петрола скочи близо 75% до почти 80 долара за барел след като в края на 2016 ОПЕК и съюзниците като Русия, Казахстан и Мексико се съгласиха да намалят производството с 1,8 млн барела дневно.

Иран досега е отхвърлял всякакво увеличение на производството, включително споменатите в частни разговори от представители на ОПЕК обеми от 300000 до 600000 барела дневно увеличение от второто полугодие.

Чуйте какво каза в студиото на Bloomberg Анмари Хордън за налагането на вето на решенията на ОПЕК според Устава на организацията.

 

Последни новини
Още от Анализи