Безсилният портиер на Европа

Не всички страни от ЕС са съгласни с разширението на съюза на Изток

Снимка: Олег Попов/ Investor Media Group Снимка: Олег Попов/ Investor Media Group

Българският премиер Бойко Борисов крачи нагоре и надолу по червения килим като широкоплещест портиер и чака. Той чака онези, които пристигат в конвои с черни автомобилни, облени в сини светлини, и заради които улиците в София се превърнаха в алеи с полицейски служители. В навечерието на срещата на върха между ЕС и Западните Балкани Борисов покани ръководителите на държавите членки на ЕС на неформална вечеря. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск и върховният представител на ЕС Федерика Могерини. Всички те са тук. Така започва репортажът на германския Handelsblatt в навечерието на срещата на върха на ЕС за Западните Балкани.

„Ръкостискания, потупвания по рамото, целувки, прегръдки, след което високопоставените гости влизат в сградата. Пристигат един по един - и така повече от час. Това безспорно е един от големите моменти по време на българското европредседателство", пише изданието и изказва предположението, че умно измисленото от България мото на нейното председателство - "Съединението прави силата", съдържа силен емоционален заряд, който освен всичко друго помага на страната да прокарва и собствените си интереси.

През последните години разширяването на ЕС беше изтикано на заден план - поради простата причина, че Общността си имаше далеч по-спешни проблеми: финансовата криза, еврокризата, бежанската криза, Brexit. Сега обаче темата за евроразширяването отново излезе по-нагоре в европейския дневен ред. И това определено е заслуга и на България, пише по-нататък Handelsblatt и акцентира върху упоритостта, с която София повдига този въпрос на всички форуми в рамките на българското европредседателство. И благодарение на която Еврокомисията отново се захвана с темата, коментира изданието.

"По тази тема Бойко Борисов влезе в ролята на портиер, който се опитва да вкара в ЕС страните от Западните Балкани. Да даде тласък на евроразширяването - това наследство иска да остави Борисов от българското европредседателство. Но далеч не всички от колегите му в ЕС реагират с възторг", отбелязва Handelsblatt.

Френският президент например иска реформа на ЕС - и чак след това ново разширяване. Испания пък изцяло отхвърля плановете за прием на нови страни, а Германия, Холандия и Дания имат резерви най-вече поради аспекти, свързани със сигурността. Има и още един фактор, който спъва плановете на българския премиер - Доналд Тръмп, коментира изданието.

„След като Борисов поздрави всички държавни и правителствени ръководители, а една цигуларка настрои гостите за официалната вечеря, вниманието се насочи към спешните проблеми: бъдещето на атомното споразумение с Иран и търговския спор със САЩ. А Западните Балкани отново изпаднаха от дневния ред", пише в заключение Handelsblatt.

Последни новини
Още от Анализи