Европейската икономика възстановява ръста си през Q2

Сара Хюуин, гл. икономист за Европа, Standard Chartered

Главният икономист на Standard Charterd за Европа Сара Хюуин каза, че европейският ръст ще се възстанови през второто тримесечие на 2018. Тя смята, че първите три месеца са повлияни от редица фактори, които няма да се отразят на растежа до края на годината.

Изборите в Италия и променящата се политическа ситуация също няма да са причина за безпокойство, защото страната е с малък мащаб за фискални стимули, а заемите са ниски в цялата еврозона.

Трябва да следим накъде отива политиката, както казахте, ще има много трудности пред Италия при потенциално напускане на еврото и на ЕС.

Поглеждайки картината в Европа в по-широк план дефицитът е сравнително нисък за момента - под 1%, което, по думите ѝ, е доста впечатляващо в сравнение със стойностите преди пет, шест години.

Според главния икономист за Европа евентуалните причини за безпокойство са вдигането на цените на петрола, поскъпването на електроенергията както и несигурността за търговията.

Все още дори не се наблюдава налагане на конкретни мита, но заплахата от това и заплахата от протекционизъм, изглежда се отразяват на настроението на бизнеса.

Целият коментар чуйте във видеото. 

 

Последни новини
Още от Новини