Рекламният пазар в България нарасна с 8% през 2017 г.

Телевизионната реклама продължава да държи най-голям дял

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Българският рекламен пазар продължава да расте с умерен темп. През 2017 г. разходите за реклама в страната са се увеличили с 8% до 370,25 млн. лв., стана ясно по време на „Форум на комуникационната индустрия” с тема „Глобални посоки – локален фокус”. 

Данните за нетните рекламни бюджети, инвестирани през изминалата година в основните медийни канали, медийната инфлация, както и прогнозите за 2018 г. са представени от София Пенева, председател на УС на Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА). Те са на база на събраната информация от водещите агeнции и медии в страната, пише в прессъобщение на асоциацията.

Телевизионната реклама продължава да държи най-голям дял с над 220 млн. лв. и за първи път изненадва с двуцифрена нетна инфлация от 13%. Teлевизията традиционно привлича и най-много от високобюджетните кампании, а най-големи рекламодатели са компаниите от фармацевтичната индустрия, храните и напитките, козметиката и търговските вериги.

„Според глобалните проучвания на WARC световният пазар расте средно с 2,8%, ръстът в Европа е подобен на този в България, а в Румъния е дори и по-голям” коментира София Пенева по време на презентацията.

„У нас все още се гледа много телевизия – средно по 3,15 часа на ден, и въпреки двете пийпълметрични системи на пазара ефектът от инвестициите е измерваем. Отново според проучване на WARC, проведено на 96 пазара, телевизионната реклама отбелязва спад с 0,8%, докато у нас ръстът в телевизията е 8%”.

Как се движи дигиталният рекламен пазар вижте в продължението на анализа в Investor.bg 

Последни новини
Още от Анализи