Al Rajhi Capital: Зависи ли цената на петрола от запасите

Маазен Ал-Судаири, гл. анализатор Al Rajhi Capital

Рафинерията Норко на Royal Dutch Shell Plc в Норко, Луизиана. 9 февруари 2018. Photographer: Luke Sharrett/Bloomberg Рафинерията Норко на Royal Dutch Shell Plc в Норко, Луизиана. 9 февруари 2018. Photographer: Luke Sharrett/Bloomberg

Петролът поскъпна над 70 долара за барел за пръв път от ноември 2014, след като трейдърите започнаха да се готвят за налагането на нови американски санкции на Иран. Фючърсите в Ню Йорк и Лондон се повишиха с 1,4% съобщи Bloomberg на 7 май 2018. Президентът Тръмп заплашва да се изтегли от сделката между Иран и ядрените сили след изтичане на крайния срок – 12 май. Споразумението от 2015 облекчи санкциите на третия по големина производител на петрол в ОПЕК срещу ограничение на ядрената програма.

Иран се обяви против по-високите цени на петрола.

Техеран се готви от месеци за евентуалното изтегляне на Тръмп от ядрената сделка, каза президентът на Иран Хасан Рохани. Той предупреди, че САЩ може да съжалява за това решение.

Постоянните промени в цената на петрола дестабилизира бъдещите инвестиции и сигурността на доставките, каза иранският министър на петрола Биджан Зандане.

"Това, което се случва на петролния пазар не е само въпрос да предлагане и търсене. А въпрос на възможностите на доставките в момента", каза Маазен Ал-Судаири, гл. анализатор Al Rajhi Capital в интервю за Манъс Крани от Bloomberg.

Чуйте анализа във видеото.

 

 

Последни новини
Още от Анализи