Тръмп смени тона за ТПП

Къртис Чин, изследовател от Milken Institute Азия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп показва указа за изтегляне на САЩ от ТПП. Белият дом, Вашингтон. 23 януари 2018. Photographer: Ron Sachs/Pool via Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп показва указа за изтегляне на САЩ от ТПП. Белият дом, Вашингтон. 23 януари 2018. Photographer: Ron Sachs/Pool via Bloomberg

Единайсетте страни от Азиатско-Тихоокеанския търговски договор се обявиха против предоговаряне на сделката с цел включването и на САЩ при желание на Вашингтон, на по-късен етап, съобщи Bloomberg.

Доналд Тръмп изтегли САЩ от ТПП /TPP/ веднага след като встъпи в длъжност, както обеща по време на предизборната си кампания.

Япония, Австралия и Малайзия приветстваха преди това променената позиция на президента на САЩ, която изрази в туит:

 

В изказване в четвъртък Тръмп също изрази оптимизъм за сделка с Китай, седмица след като напрежението ескалира заради заплахата да наложи мита за нови 100 млрд долара на вноса на китайски стоки.

"Миналата седмица го чухме да говори за търговия и мита – това е част от контекста. Много ясно, че САЩ има нужда да върви напред – както многостранно, така и двустранно. Затова приветствам това повторение на ангажимента към ТРР. Многостранните отношения в търговията не може да се отрекат. Не може да има само двустранни договори", каза Къртис Чин, изследовател от Milken Institute Азия в интервю за Bloomberg.

Чуйте целия анализ във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи