Американската ера в Близкия Изток приключи

Коментар на Ричърд Хаас, президент на Съвета за външни отношения

Ричърд Хаас, президент на Съвета за външни отношения, коментира политиката в Близкия Изток и ролята на САЩ в предаването "Bloomberg Surveillance".

По същество американската ера в Близкия Изток приключи. Ако си помислите за времето след Студената война САЩ имаха господстваща позиция. Връхната точка на това вероятно беше, когато Садам Хюсеин нахлу в Кувейт и САЩ създадоха световна коалиция срещу това.

Но сега, замислете се, имаме Турция, имперски Иран, имаме Саудитска Арабия, Израел, подобни средно големи държави, имаме също и повторната поява на Русия, засилването на позициите на правителството в Сирия. САЩ намалява присъствието си, първо при Обама, а сега и при Тръмп се готвим да го направим, коментира Хаас.

Близкият Изток има повече разломни линии, отколкото всяка друга географска област в света, която можете да се сетите.

Според него въпросът е какво САЩ могат да постигнат, в случай че нападнат.

По думите му това нито разтърсва из основи това режима в Сирия, нито означава отстраняване на възможността за използване на химически оръжия още на следващия ден. Съществува и въпросът за замесване с руските войски, което също е неясно до какво би могло да доведе, коментира той.

Смятам, че най-важният въпрос също е каква е дългосрочната американска политика в Сирия.

Дали Тръмп е готов да преосмисли желанието си да изтегли войските обратно и да останат у дома може би представлява далеч по-важно от какъвто и да е предприет от него конкретен удар, който е като убождане от игла, допълни Ричърд Хаас.

Последни новини
Още от Новини