Половината български домакинства трудно плащат за здраве

В Гърция 90% от домакинствата имат проблем да покрият разходите си за здравеопазване

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Близо половината от българските домакинства - почти 47%, са имали някакви затруднения да платят разходите си за здравеопазване, показва данни на Евростат за 2016 година. Статистиката е подготвена по повод Деня на здравето (7 април).

Отбелязани са разходите за обществено и частно здравеопазване, като например за консултации със специалист, лечение, медикаменти и т.н. Някои от тези разходи се реимбурсират.

От нея е видно, че малко над 10% от българите са изпитвали много сериозни проблеми да платят своите разходи за здраве през 2016 година. За сравнение средно в ЕС 4,2% от европейците имат същите затруднения. У нас затруднения за плащане на здравни разходи имат 15,4%, а за относителни проблеми в тази насока съобщават 21,1% от хората. Съвсем лесно обаче плащат тези разходи 38,8% от българите.

В ЕС 71% от европейците нямат никакви проблеми да покрият здравните си разходи. Основно това са домакинствата във Финландия (87%), Великобритания (86%), Германия (85%), Швеция (84%), Дания (82%), Литва (81%) и Люксембург (80%).

На обратния полюс е Гърция, където 90% от домакинствата имат проблем с покриването на здравни разходи. Следват Унгария (74%), Кипър (72%), Латвия (64%), Словакия (61%) и Италия (56%).

Здравните разходи са по-сериозен проблем за хората с ниски доходи (40%), но и хората с по-високи доходи изпитват затруднения (27%). Най-голяма е тази разлика в Белгия - 58% спрямо 19%, показват още данните на Евростат, цитирани от Investor.bg.

Последни новини
Още от Анализи