Балансиран ли е пазарът на петрол

Ричард Гори, управляващ директор на JBC Азия

Цистерни на Petronas. Джохор, Малайзия, 15 март 2018. Photographer: Ore Huiying/Bloomberg Цистерни на Petronas. Джохор, Малайзия, 15 март 2018. Photographer: Ore Huiying/Bloomberg

Производството на петрол на ОПЕК се понижи до най-ниското ниво за година на фона на проблемите в индустрията на Венецуела.

Производството на всички 14 страни-производителки на петрол от ОПЕК спадна със 170000 барела до 32,04 млн барела на ден през март по данни на Bloomberg, петролните компании и данни за траулерите. Това е най-ниското ниво от април 2017, когато беше на 31,04 млн барела дневно. Тогава Екваториална Гвинея, която произведе 130000 барела петрол през март, не беше част от ОПЕК.

"Търговската война има пряк ефект върху индустрията, каза Ричард Гори, управляващ директор на JBC Азия.

"В момента имаме много, много силно търсене на петрол. Търсенето се представя чудесно в последните 5г след падането на цената на петрола. И това е едно от препятствията. То е геополитическо по природа. Пазарът се фокусира върху него".

Чуйте целия коментар във видеото.

 

Производството на Венецуела намаля със 100 хиляди барела дневно от февруари до 1,51 млн барела на ден, показва проучването. Международната енергийна агенция обяви в последния си месечен доклад, че латиноамериканската страна остава „най-голям рисков фактор” за смущения на пазара заради „влошаващата се икономическа криза”.

 

Последни новини
Още от Анализи