IHS смята бедите на Tesla за минимални

Джеймз Чао, управляващ директор на IHS за Азия

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Инвеститорите на Tesla, които имат повече от обичайните проблеми в последно време - да оценят целите и прогнозите на Илън Мъск, имат основание да се тревожат от последната декларация на производителя на електромобили, съобщава Bloomberg.

След най-тежкия месец за акциите на Tesla от над 7 години насам компанията обяви, че темповете на производство на седана Model 3 отново не успяват да отговорят на очакванията. Акциите поскъпнаха, след като компанията увери пазара, че тази година няма да има нужда от увеличение на капитала или дълга.

Мъск направи подобно изявление за разсейване на съмненията преди малко повече от година,  когато Tesla бе изправена пред въпроси за разходите заради разрастването на производството на Model 3.

„Според финансовия ни план няма нужда да се набира капитал за Model 3”, каза Мъск в телефонен разговор през февруари 2017 г. „Но сме близо до ръба”.

Три седмици след това Tesla обяви, че набира 1,15 млрд долара чрез продажба на дялове. Пет месеца по-късно компанията набра още 1,8 млрд долара чрез необезпечени облигации.

Всяка нова премиера на автомобил на Tesla през годините имаше закъснение. Първата, Roadster, се появи девет месеца след първоначалния срок - през март 2008 г. Model S бе представен шест месеца след датата, обявена от Мъск през юни 2012 г. Model X излезе с 2 години закъснение през септември 2015 г.

Една от привлекателните страни за инвеститорите при ранните модели беше визията за нещо повече от просто производство на коли, каза Джеймз Чао, управляващ директор на IHS за Азия за Bloomberg.

"Собствениците на Tesla са запалени не само по колите, но по визията на компанията. И да си в тази позиция, да си компания, където потребителите, особено ранните, наистина са запалени по идеята, е огромно предимство пред останалите автомобилни компании".

Чуйте анализа във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи