Последиците за Intel от отказа на Apple да ползва негови чипове

Йън Кинг, Bloomberg

Тим Кук, гл. изп. директор на Apple Inc. на презентация в Lane Technical College Prep High School. Чикаго, Илинойс, 27 март 2018. Photographer: Christopher Dilts/Bloomberg Тим Кук, гл. изп. директор на Apple Inc. на презентация в Lane Technical College Prep High School. Чикаго, Илинойс, 27 март 2018. Photographer: Christopher Dilts/Bloomberg

Apple ще изостави чиповете на технологичния и пазарен лидер intel и ще поставя свои в Mac от 2020г, с което започва важна промяна и за двете компании, съобщава Bloomberg.

Очаква се смяната да започне от лаптопите като 12-инчовия MacBook.

Цената на акцията на Intel изгуби до 7% при появата на новината.

Intel е пазарен лидер в производството на чипове за персонални компютри.

"Смятаме, че става нещо, което Apple отдавна е планирала. Иска да доминира не само в това, което виждат клиентите, но и под капака на устройствата", каза от Сан Франциско Йън Кинг от Bloomberg News, който работи по новината.

Чуйте още във видеото.

 

Решението да постави собствени чипове в Mac идва след години на бързи подобрения и еволюция на ARM-базираните процесори, които Apple поставя в своите iOS устройства, Apple Watch и Apple TV. Последните iPhones и iPads станаха по-мощни от по-старите компютри на производителя.

Производството на собствени чипове би позволило на Apple да пуска нови продукти по собствен график, да повиши контрола над хардуера и да вземе сигурността в свои ръце. Както и ще намали пазарния дял на Intel при PC.

Последни новини
Още от Анализи