Инвеститорите на Aramco очакват още детайли

Соня Лауд, Fidelity International

Соня Лауд, Fidelity International Соня Лауд, Fidelity International

Почти 2г след като обявиха плановете си за IPO на Saudi Aramco саудитските власти отново обявиха, че подготовката върви по план за втората половина на 2018. Но за пръв път този месец обявиха, че може да има забавяне до 2019, което може да забави плановете на престолонаследника принц Салман да изпълни реформите в кралството, съобщи Bloomberg.

Вероятно има връзка между цената на петрола и IPO-то, каза Соня Лауд от Fidelity International.

"Съкращенията на ОПЕК, разговорите за удължаване и евентуално лека промяна в рамката вероятно помагат. Но се говори и за сделката между САЩ и Иран и дали има някакви проблеми", каза Лауд в интервю за Bloomberg от Лондон.

Принц Мохамед публично каза, че Aramco трябва да бъде оценен на над 2 трлн долара, цифра, която малцина извън Саудитска Арабия смятат за реалистична. Саудитските власти също така се борят да съчетаят желанието си за набиране по-висока оценка вероятно в Ню Йорк и Лондон с по-свободна регулация в Хонгонг.

Инвеститорите очакват FTSE Russell да включи на 28 март Саудитска Арабия в категорията развиващи се пазари, решение, което би отприщило милиарди долари към най-голямата фондова борса в Близкия изток.

Последни новини
Още от Анализи