YouTube се прицелва в Spotify, Apple Music

Платформата таргетира реклами за потребители, които използват YouTube като музикална услуга

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

YouTube започва да увеличава броя на рекламите, които някои потребители ще виждат между музикалните клипове и това е част от стратегията на платформата да убеди своите милиард потребители да се абонират на предстоящата платена услуга, съобщава Bloomberg.

Хората, които използват YouTube, собственост на Google като музикална услуга и слушат пасивно дълго време ще гледат повече реклама, каза Лайър Коен, глобалният директор за музиката на YT.

„Няма да сте доволни, ако ви прекъснат Stairway to Heaven с реклама”, каза Коен в интервю на фестивала South by Southwest.

Коен се опитва да докаже, че YouTube е решен да накара потребителите да плащат за музика. Музикалните компании дълго време критикуваха платформата затова, че приема качване на видеа в нарушение на авторските права и че не плаща достатъчно на изпълнителите и издателите.

YouTube иска да увеличи тежестта си спрямо Spotify и Apple, които имат собствени музикални услуги и генерират значителни приходи за индустрията, каза Коен.

Въвеждането на платена услуга може да предизвика културен шок за YouTube и Google, който е подразделение на Alphabet и досега държеше на безплатните и лесни за използване услуги.

„Има много хора в каналите ни, които може да се подразнят и да бъдат изкушени да станат абонати”, каза Коен. „След като го направим, повярвайте ми, ще се вдигне голям шум”. Преди въвеждането на платения абонамент ще бъде направена голяма маркетингова кампания.

Последни новини
Още от Анализи