Руско-британските отношения в състояние на свободно падане

Джон Фрайър, Bloomberg News

Министерство на външните работи. Москва. 15 март 2018. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Министерство на външните работи. Москва. 15 март 2018. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Москва никога не е разработвала химическо оръжие и използвания за нападението над бившия двоен агент Сергей Скрипал нервнопаралитичен газ, обяви Кремъл, цитиран от АФП.

„Няма никаква програма за разработка на химическо оръжие под името Новичок, нито по времето на СССР, нито в Русия”, каза Сергей Рябков, зам. външен министър на Русия, цитиран от Интерфакс.

На 14 март 2018 британският премиер Тереза Мей обяви пред парламента в Лондон, че 23 руски дипломати трябва да напуснат страната след нападението над Скрипал.

На 15 март Москва обяви, че също гони британски дипломати от Русия, съобщи външният министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости. Говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова каза, че нейната страна се е надявала да започне диалог по делото Скрипал, но на всички запитвания „получила безсмислени отговори”.

"Може да стане доста зле", прогнозира Джон Фрайър, Bloomberg News.

"В момента отношенията Великобритания-Русия са в състояние на свободна падане. Не сме виждали такова нещо. Сега е по-зле заради контекста, в който се случва. Неотдавна бе анексиран Крим и отношенията бяха доста зле. И сега очакваме да видим как ще отговори Русия и колко ще се влошат нещата".

Чуйте още от Джон Фрайър във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи